V nekaj dneh s tretjega mesta do najvrednejšega podjetja na svetu

Novice Marko Rabuza 19. junija, 2024 09.39
featured image

Tehnološko podjetje Nvidia je z rastjo delnic doseglo tržno vrednost 3.300 milijard dolarjev in na vrhu najvrednejših podjetij prehitelo Microsoft.

19. junija, 2024 09.39

Nvidia je v torek postala najvrednejše podjetje na svetu in je s prvega mesta izrinila svojega tehnološkega konkurenta Microsoft, poroča Reuters.

Rast poganjajo procesorji Nvidie, ki imajo osrednjo vlogo v boju za prevlado na področju umetne inteligence.

Delnice proizvajalca čipov so se v torek povzpele za 3,5 odstotka in dosegle 135,58 dolarja, kar je predstavljajo tržno kapitalizacijo 3.335 milijard dolarjev. Delnice Nvidie so letos poskočile za več kot 170 odstotkov, podjetje pa je šele pred nekaj dnevi splezalo na drugo mesto, potem ko je prehitelo še enega tehnološkega tekmeca Apple.

Microsoftova tržna vrednost delnic je znašala 3.317 milijard dolarjev, Applova pa 3.286 milijard dolarjev.

Letos pometli s konkurenco

Močan porast tržne vrednosti družbe Nvidia je v zadnjem letu postal simbol norosti na Wall Streetu, ki jo poganja optimizem glede razvoja umetne inteligence, ugotavljajo pri Reutersu.

Vzpon delnic Nvidie se je odrazil tudi v dvigu indeksov S&P 500 in Nasdaq, ki imata rekordne vrednosti, vendar nekatere vlagatelje skrbi, da bi se lahko nebrzdan optimizem okoli umetne inteligence razblinil, če se bodo pojavili znaki ohlajanja oziroma upočasnitve povpraševanja.

Po podatkih LSEG je Nvidia postala tudi daleč najbolj trgovano podjetje na Wall Streetu, saj je dnevni promet v zadnjem času v povprečju znašal 50 milijard dolarjev, medtem ko je dnevni promet z delnicami Appla, Microsofta in Tesle vsak zase obsegal po približno deset milijard dolarjev.

Proizvajalec čipov zdaj predstavlja približno 16 odstotkov vsega trgovanja s podjetji iz skupine S&P 500.

Vrednost Nvidijinih delnic se je letos skoraj potrojila, za primerjavo, delnice Microsofta so poskočile “le” za 19 odstotkov.

Februarja presegli 2.000 milijard, zdaj še 3.000 milijard dolarjev

Trenutno Nvidijini procesorji za umetno inteligenco veljajo za veliko boljše od ostalih konkurentov, zato podjetje velja za trenutno zmagovalko hitrega razvoja umetne inteligence.

“Nvidia ima veliko pozitivne pozornosti in veliko stvari počne pravilno, vendar bo majhen napačen korak verjetno povzročil velik popravek delnice, zato morajo biti vlagatelji previdni,” je za Reuters komentiral višji podpredsednik družbe Wealthspire Advisors v New Yorku Oliver Pursche.

Tržna vrednost Nvidie se je februarja, po samo devetih mesecih, s 1.000 milijard dolarjev povišala na 2.000 milijard dolarjev, zdaj pa je presegla 3.000 milijard dolarjev.

V zadnjem letu nenehno presega pričakovanja analitikov o prihodkihin dobičku, pri čemer povpraševanje po njenih čipih daleč presega ponudbo, saj mnoga podjetja razvijajo aplikacije, ki jih poganja umetna inteligenca.

Vodstvo družbe Nvidia je maja sporočilo, da bi lahko povpraševanje po čipih za umetno inteligenco Blackwell preseglo ponudbo “globoko v naslednjem letu”.