Stečaj proizvajalca električnih avtomobilov, ki so jih delali tudi v Gradcu

Novice Marko Rabuza 18. junija, 2024 13.56
featured image

Ameriški proizvajalec električnih vozil Fisker je vložil zahtevo za zaščito pred upniki.

18. junija, 2024 13.56

Fisker želi prodati premoženje in poplačati dolg, poroča Reuters. Podjetje ima že dalj časa finančne težave, zaradi katerih je tudi ustavilo proizvodnjo modela Ocean.

“Tako kot druga podjetja v industriji električnih vozil smo se soočili z različnimi tržnimi in makroekonomskimi preglavicami, ki so vplivale na našo sposobnost učinkovitega delovanja,” so pojasnili v podjetju. Trenutno so v pogovorih z deležniki o prodaji premoženja.

Ustavitev proizvodnje modela Ocean je v težave pahnila tudi Fiskerjevo avstrijsko hčerinsko družbo. Vozilo je v Gradcu izdelovala kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna, ki je morala zaradi odločitve ukiniti 500 delovnih mest.

Ustanovil ga je Danec

Podjetje, ki ga je ustanovil danski avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker, je bilo ob združitvi s hčerinsko družbo investicijskega podjetja Apollo leta 2020 ocenjeno na 2,9 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov). Ustanovitelj je v februarja objavljenem intervjuju dejal, da je bilo leto 2023 zanje zelo zahtevno, k čemur so med drugim prispevali zamude pri dobavah sestavnih delov, pomanjkanje delovne sile in visoka inflacija, povzema STA.

Skoraj vsi ameriški proizvajalci avtomobilov se soočajo tudi z močno konkurenco kitajskih proizvajalcev. Proizvajalec električnih vozil Tesla je denimo aprila napovedal ukinitev več kot 14.000 delovnih mest.