Storitve dvignile evropsko gospodarsko aktivnost v maju

Novice Forbes Slovenija 5. junija, 2024 11.18
featured image

Sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za območje evra, ki velja za dobro merilo gospodarskega zdravja, je v maju zabeležil najhitrejšo rast v zadnjem letu.

5. junija, 2024 11.18

Gospodarska aktivnost v evrskem območju se je maja povečala najhitreje od lanskega maja, saj je storitveni sektor z rastjo prehitel krčenje proizvodnje. Znižala se je tudi inflacija, piše Reuters.

Sestavljeni indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga pripravlja družba S&P Global, se je maja z aprilskih 51,7 dvignil na 52,2 točke. Čeprav je bil kanček pod prvo oceno 52,3 točke, je že tretji mesec zapored ostal nad mejo 50 točk, ki loči rast od krčenja.

“Spektra recesije ni na mizi. To je zaradi storitvenega sektorja, kjer se je rast nedavno okrepila,” je dejal Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist pri Hamburški komercialni banki. “Na splošno bo storitveni sektor verjetno zagotovil, da bo evrsko območje v drugem četrtletju ponovno beležilo gospodarsko rast.”

Storitveni PMI se je prejšnji mesec sicer rahlo znižal na 53,2 točke z 11-mesečnega vrha 53,3 točke v aprilu, kar je tik pod prvo oceno v višini 53,3 točke.

Pešci v Berlinu
Močan storitveni sektor drži nemško in evropsko gospodarstvo nad vodo (Foto: PROFIMEDIA)

Okrevanje proizvodnje

V ponedeljek je S&P Global objavil tudi podatke o proizvodni dejavnosti v evrskem območju, ki je pokazala, da se trend padcev morda obrača. Indeks PMI za proizvodni sektor se je maja namreč dvignil z aprilskih 47,3 točke na 45,7 točke. Sektor tako kljub rasti ostaja v območju krčenja.

Izboljšanje splošnega povpraševanja je povečalo optimizem glede prihodnjega leta. Sestavljeni indeks prihodnje proizvodnje se je maja povzpel na 63,1 točke, kar je najvišja vrednost po februarju 2022.

Izboljšani obeti so spodbudili tudi storitvena podjetja, da povečajo število zaposlenih najhitreje v 11 mesecih.

Ljudje na ulicah Ljubljane
Cenovni pritiski v območju evra se umirjajo (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Umirjanje inflacije

Medtem so splošni cenovni pritiski popustili, cene proizvodov pa so rasle najpočasneje v šestih mesecih. To bi lahko pomirilo Evropsko centralno banko (ECB), ki naj bi v četrtek znižala obrestne mere za 25 bazičnih točk.

“Zmanjšani inflacijski pritiski se poznajo tako pri stroških kot pri prodajnih cenah,” je dodal de la Rubia. “Vendar pa indeksi cen PMI še ne kažejo, da je inflacija povsem mimo, saj so glede na precej šibke gospodarske razmere neobičajno visoki.”

Sestavljeni PMI se je v Franciji maja vrnil pod mejo 50 točk (49,3 točke), kar pomeni krčenje gospodarske aktivnosti. V Nemčiji pa je indeks pokazal 52,4 točke.