Je sodna napaka obsojene bankirje rešila pred zaporom?

Novice Forbes Slovenija 19. junija, 2024 16.33
featured image

Štirje vodilni v nekdanji banki Hypo Alpe Adria Bank Slovenija so na vrhovnem sodišču dosegli razveljavitev lanske sodbe, ki jim je namenila skupaj osem let zapora.

19. junija, 2024 16.33

Vrhovno sodišče je po poročanju portala Necenzurirano zaradi procesnih napak pri sojenju razveljavilo sodbo višjega sodišča, ki je štiri vodilne v nekdanji Hypo Alpe Adria Bank Slovenija lani obsodilo na skupaj več kot osem let zapora. Zadevo je vrnilo na sodišče prve stopnje, piše Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vrhovno sodišče je po navedbah več virov ugodilo zahtevam za varstvo zakonitosti, ki jih je vložila obramba nekdanjega prvega moža banke Božidarja Špana, njegovega naslednika Antona Romiha, bivšega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in nekdanjega zastopnika podjetja Hypo Alpe Adria Consultants Andreja Oblaka, poroča portal.

Četverica se bo tako zelo verjetno dokončno rešila pred zaporom, saj bo po nekaterih podatkih zadeva zastarala leta 2026.

Obtožnica se nanaša na sporne nepremičninske posle iz let 2007 in 2008. Takrat naj bi podjetja, ki so jih nekdanji Hypovi vodilni ustanovili v davčnih oazah, na račun skupine Hypo pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi.

Uradnih informacij o odločitvi na vrhovnem sodišču ne dajejo. Za Necenzurirano so v torek pojasnili, da o njej še niso obvestili vseh strank v postopku, zato je ne morejo komentirati.

Hypo Alpe Adria Bank
Nekdanji vodilni pri Hypo Alpe Adria Bank so po lanski obsodbi izborili novo sojenje (Foto: Bor Slana/BOBO)

Kje je prišlo do napake

Sodišče prve stopnje naj bi pri nekdanjih Hypovih vodilnih napako storilo pri zaslišanjih v predhodnem postopku in na glavni obravnavi. Nanje namreč ni vabilo vseh oseb, ki jim je želelo odvzeti premoženjsko korist, zato se o tem niso mogle izjasniti.

Da je zaradi tega prišlo do bistvene kršitve določb zakona, ki so vplivala na zakonitost in pravilnost sodbe, je že maja lani ugotovilo višje sodišče v Ljubljani. Toda takrat je razveljavilo le del sodbe, ki se je nanašal na odvzem premoženjske koristi. Sodišču prve stopnje je naložilo, naj ponovno izpelje sojenje, na glavno obravnavo pa povabi tudi podjetja, ki jim želi odvzeti skoraj tri milijone evrov domnevno nezakonito pridobljenih sredstev.

Obenem je potrdilo zaporno kazen za Špana, Romiha, Potočnika in Oblaka. Ti so zato pravico iskali na vrhovnem sodišču, ki je zdaj presodilo, da je zaradi procesnih napak treba ponovno izpeljati celotno sojenje. Zaslišanja zastopnikov podjetij, ki so pridobila premoženjska korist, naj bi bila namreč po oceni vrhovnega sodišča pomembna tudi za odločanje o krivdi obsojene četverice.

V aferi Hypo sta sicer trenutno odprta še najmanj dva druga kazenska postopka, še piše STA.