Na pariškem letališču zaradi stavke odpovedani dve tretjini letov

Novice Forbes Slovenija 24. maja, 2024 14.58
featured image

Stavka kontrolorjev letenja bi lahko prizemljila 70 odstotkov letov s pariškega letališča Orly, ki je drugo največje letališče v francoski prestolnici.

24. maja, 2024 14.58

Francoska uprava za varnost v letalskem prometu (DGAC) je prevoznikom naročila, naj pred napovedano stavko kontrolorjev odpovedo večino letov, poroča STA. Odpovedani bodo komercialni leti, medtem ko leti med Orlyjem in francoskimi čezmorskimi ozemlji niso ogroženi.

Na letališču Orly zaradi napovedane stavke potnikom svetujejo, da pred odhodom na letališče preverijo aktualne informacije.

Do novih odpovedi in zamud prihaja le mesec dni po tem, ko je napoved stavke kontrolorjev povzročila številne odpovedi letov po Franciji. Stavka je bila sicer pozneje odpovedana, ker je največji sindikat zračnih kontrolorjev (SNCTA) z DGAC dosegel dogovor o višjih plačah in drugih ukrepih.

Sindikat opozarja na pomanjkanje kontrolorjev

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je zdaj oglasil drugi največji sindikat UNSA-ICNA, ki je opozoril na premajhno število osebja v kontroli letenja. Dogovor iz preteklega meseca je poleg njega zavrnil še tretji največji sindikat v sektorju USAC-CGT.

Orly, Pariz, Francija, kontrolorji, stolp
Pred mesecem dni je napoved stavke kontrolorjev letenja povzročila številne odpovedi letov po Franciji. (Foto: PROFIMEDIA)

Orly, ki se nahaja južno od Pariza, je drugo največje letališče v francoski prestolnici za letališčem Charles de Gaulle. Lani je prek njega potovalo več kot 32 milijonov potnikov, še piše STA.