Industrijska proizvodnja maja nižja. Kje je najbolj upadla?

Novice Marko Rabuza 10. julija, 2024 11.46
featured image

Industrijska proizvodnja je v maju na mesečni ravni upadla za 7,3 odstotka, medletno pa za pet odstotkov.

10. julija, 2024 11.46

V primerjavi z aprilom je bila vrednost proizvodnje v rudarstvu nižja za 18,1 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 7,5 odstotka, medtem ko se je v oskrbi z električno energijo, plinom in paro zvišala za 9,7 odstotka, je sporočil statistični urad (Surs).

Največji upad, za 8,6 odstotka, je bilo zaznati pri proizvodnji izdelkov za investicije, pri izdelkih za vmesno porabo se je vrednost znižala za 6,8 odstotka, pri izdelkih za široko porabo pa za 5,5 odstotka.

V primerjavi z lanskim majem se je vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih znižala za 4,9 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 2,7 odstotka ter v rudarstvu za 2,5 odstotka.

Padli tudi prihodki od prodaje

Prihodek od prodaje je bil na tujih trgih za 7,2 odstotka, na domačem trgu pa za 5,3 odstotka nižji kot aprila. V rudarstvu se je prihodek znižal za 16,3 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 6,7 odstotka. Medletno pa je bil prihodek od prodaje v rudarstvu višji za 27,8 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa se je znižal za 4,5 odstotka.

Skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila za 0,1 odstotka višja kot aprila in za 0,3 odstotka višja kot v lanskem maju. Na mesečni ravni se je vrednost zalog v predelovalnih dejavnostih zvišala za 0,2 odstotka, v rudarstvu pa se je znižala za 10,9 odstotka.

V prvih petih mesecih leta je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za 0,6 odstotka nižja kot v enakem obdobju lani. Prihodek od prodaje je bil prav tako za 0,6 odstotka nižji, vrednost zalog pa je bila za 1,2 odstotka višja.