Vlada za stanovanja daje “do 100 milijonov letno”. Kje bo vzela, še ne ve

Novice Andreja Lončar 5. junija, 2024 15.54

Vlada bo na jutrišnji seji obravnavala izhodišča za zakon, s katerim naj bi zagotovila sistemski vir za gradnjo najemnih stanovanj v višini do 100 milijonov evrov letno, je danes dejal premier Robert Golob. Od kod bo vlada črpala denar za ta namen, še ni jasno.

5. junija, 2024 15.54

Vlada Roberta Goloba si je postavila cilj, da do leta 2026 zažene gradnjo pet tisoč javnih najemnih stanovanj, obenem pa vzpostavi sistemski namenski vir, s katerim bi po tem letu financirala gradnjo vsaj dva tisoč stanovanj letno.

Kot smo pisali, bi za tako dinamiko gradnje po letu 2025 po navedbah državnega sekretarja Klemna Ploštajnerja (poleg obstoječih virov) potrebovali med 100 in 150 milijoni evrov letno. Pojavljale so se različne ideje o sistemskem viru: od uvedbe nepremičninskega davka do prispevka podjetij z milijonskimi prihodki, ki bi v stanovanjski mošnjiček vsako leto prispevala po 10 tisoč evrov.

Po tem, ko je bilo v okviru pogovorov o izhodiščih za davčno reformo razumeti, da med koalicijskimi strankami ni soglasja za nov vir – finančni minister Klemen Boštjančič je v pogovoru za Forbes Slovenija dejal, da nepremičninski davek bo, a v drugem paketu do konca leta –, je predsednik vlade Golob danes napovedal, da bo vlada jutri obravnavala predlog izhodišč za zakonsko ureditev financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj.

S potrditvijo izhodišč naj bi se vlada zavezala, da bo pripravila zakonodajno ureditev, ki naj bi med drugim zagotovila vir za financiranje gradnje javnih stanovanj v prihodnjem desetletju v skupnem znesku do 100 milijonov evrov letno.

Golob je danes dejal še, da bodo dali prednost financiranju stanovanj, ki jih gradijo republiški in občinski stanovanjski skladi.

Vir še neznanka, a “sredstva so in bodo na voljo”

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v izjavi za javnost, ki je sledila, dogovor o izhodiščih označil za “zgodovinski mejnik” na področju stanovanjske politike, saj da gre za rekordno financiranje gradnje stanovanj. Zakon predvideva finančni vir, ki bo od leta 2025 deset let zagotavljal do 100 milijonov evrov letno, skupaj torej do milijarde evrov, je ponovil navedbe premierja.

Na novinarsko vprašanje, kje bo vlada vzela, da bo to financirala, pa je dejal: “Dogovor je, da sredstva so in bodo na voljo. Ali bo v prvem koraku to proračunski vir ali kaj drugega, bomo še videli, ampak z naslednjim letom in potem deset let bo zagotovljenih do 100 milijonov evrov letno.”

Kot je razumeti, z izhodišči torej vlada sprejema zavezo, da bo do konca tega leta našla in uzakonila sistemski vir v višini do 100 milijonov evrov letno, ni pa še jasno, kaj to bo.

Je pa Maljevac povedal še, da bodo jutri na vladi obravnavali sklep, s katerim bodo namenili okoli 25 milijonov evrov za gradnjo neprofitnih stanovanj v letošnjem letu.