Delodajalci podprli nov blok jedrske elektrarne

Novice Forbes Slovenija 31. maja, 2024 15.12
featured image

Delodajalske organizacije so družno podprle projekt JEK2, po tem, ko so bile do njega kritične nekatere nevladne organizacije.

31. maja, 2024 15.12

Delodajalske organizacije so v današnjem sporočilu za javnost izrazile podporo projektu izgradnje drugega bloka krške nuklearke (JEK2). Ob tem so zavrnile očitke petih nevladnih organizacij, ki so v četrtek izjavile, da je JEK2 “zgolj v interesu gospodarskih elit”, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Resolucija o dolgoročni rabi jedrske energije je dobra podlaga za nadaljevanje projekta JEK2, čemur pritrjuje tudi stroka,” so zapisale Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

“Kot dokazuje primer nemškega energetskega obrata, obnovljivi viri energije (OVE) potrebujejo v elektroenergetskem sistemu stabilno osnovo, ki jo lahko zagotavljajo zgolj tehnologije, ki morajo biti na voljo 24/7, vse dni v letu. Zato se pridružujemo oceni, da je predlog scenarija OVE v kombinaciji z jedrsko elektrarno strokovno utemeljena izbira, za katero verjamemo, da jo bomo potrdili tudi na najavljenem referendumu,” so še zapisali.

Jedrska elektrarna Krško bi lahko nov blok dobila okrog leta 2040 (Foto: BOBO)

Zavrnitev očitkov

Delodajalci so zavrnili tudi očitke nevladnih organizacij, ki so v četrtek dejale, da je projekt JEK2 zgolj v interesu gospodarskih elit.

“V Sloveniji že več let poteka strokovna razprava o smeri elektroenergetskega razvoja. Številni energetski in ostali strokovnjaki so s svojim znanjem in utemeljitvami pomembno prispevali k tej razpravi. Veseli nas, da so se v procese načrtovanja energetske prihodnosti aktivno vključili tudi študentje naravoslovja in tehnike, ki prav tako podpirajo smer, ki jo je s sprejemom resolucije in najavo referenduma potrdil parlament,” so zapisali v izjavi.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost, Greenpeace Slovenija, Umanotera, Focus in Pravni center za varstvo človekovih pravic so v četrtek na novinarski konferenci pred stavbo vlade državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za nacionalni jedrski program, Danijela Levičarja pozvali k odstopu.

Dejali so, da ne morejo reči, da vodi projekt JEK2 v interesu prebivalstva, niti ne v interesu reševanja podnebne krize, ampak ocenjujejo, da ga vodi “v interesu nekaterih gospodarskih in političnih elit”, še piše STA.

Na pozive nevladnikov so se še včeraj odzvali tudi študentski sveti fakultet za strojništvo, elektrotehniko ter gradbeništvo in geodezijo. V izjavi za javnost so zapisali, da ne podpirajo odstavitve sekretarja Levičarja, da nevladne organizacije ne zastopajo stališč večine mladih in da morajo projekt JEK2 voditi strokovnjaki.