Ameriška centralna banka zaseda, kakšna so pričakovanja glede obrestnih mer

Novice Forbes Slovenija 11. junija, 2024 11.21
featured image

Ameriška centralna banka (Federal Reserve) na tokratnem zasedanju predvidoma ne bo nižala obrestnih mer, medtem ko se je pred dnevi za tak ukrep odločila Evropska centralna banka (ECB).

11. junija, 2024 11.21

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) tudi po junijskem dvodnevnem zasedanju, ki se začenja danes, ne bo spreminjal svoje ključne obrestne mere. Tako glede na trenutna gibanja inflacije in razmere na trgu dela meni velika večina ameriških finančnih analitikov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sodeč po vseh izjavah predsednika Federal Reserve (Fed) Jeroma Powlla in drugih članov FOMC, želi centralna banka najprej dobiti trdna zagotovila, da se letna stopnja inflacije premika proti ciljni vrednosti dveh odstotkov, kar se še ni zgodilo.

Osnovna inflacija, vezana na zasebno porabo, je bila po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva za trgovino aprila na letni ravni 2,8-odstotna, kar je enako kot marca.

Powell in kolegi v FOMC želijo videti dodatne znake, da gre inflacija v pravo smer. Od nižanja obrestnih mer jih za zdaj odvračajo tudi ugodne razmere na trgu delovne sile z nizko stopnjo brezposelnosti in dinamičnim zaposlovanjem.

Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell
Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell pred nižanji želi zagotovila, da je inflacija pod nadzorom (Foto: PROFIMEDIA)

Stabilna gospodarska rast

Tudi ameriška gospodarska rast kljub umiritvi v prvem četrtletju ostaja stabilna. V prvem četrtletju je bila na letno prilagojeni ravni 1,3-odstotna, vendar pa analitiki za drugo četrtletje napovedujejo opazno pospešitev na okoli tri odstotke.

Trenutna osrednja obrestna mera Federal Reserve je že od julija lani na razponu med 5,25 in 5,50 odstotka, na katero je po nizu zvišanj pred tem pristala v okviru prizadevanj centralne banke za znižanje visoke inflacije.

Tudi po tokratnem zasedanju FOMC, ki se bo končalo v sredo s Powllovo tiskovno konferenco, bo po napovedih ostalo tako.

Federal Reserve. Fed, ameriška centralna banka
Junijsko zasedanje monetarnega odbora Feda je četrto letos (Foto: PROFIMEDIA)

Le dve nižanji

Če so letos nekaj časa vlagatelji in analitiki še pričakovali več znižanj obrestne mere v tem letu, pa se trenutno zdi, da bosta znižanji kvečjemu le dve. To pomeni, da bo cena denarja ostala visoka. To med drugim dodatno otežuje dostop ljudi do nepremičnin in je eden od razlogov za občutek Američanov, da gre gospodarstvu slabo, čeprav velika večina empiričnih podatkov kaže drugače.

FOMC ima na leto osem zasedanj o denarni politiki. Na njih sprejemajo odločitve o obrestnih merah in drugih vidikih denarne politike. V izjemnih primerih je lahko zasedanj še več. V sredo se bo končalo letošnje četrto zasedanje, nato pa jih bo imel FOMC do konca leta še julija, septembra, novembra in decembra.