Prva večja tuja naložba v Ukrajini po začetku vojne: kdo stoji za njo

Posel Forbes Slovenija 16. septembra, 2024 12.42
featured image

Prvo večjo investicijo v Ukrajini po začetku vojne je izvedel konzorcij, ki ga vodi NJJ Holding v lasti francoskega milijarderja Xavierja Niela.

16. septembra, 2024 12.42

Konzorcij francoskega milijarderja Xavierja Niela je kupil ukrajinskega ponudnika telekomunikacijskih storitev in kabelske televizije Datagroup-Volia ter mobilnega operaterja Lifecell. Slednji je sicer tretji največji, ob tem pa tudi najhitreje rastoči mobilni operater v državi, poroča Forbes Hrvaška.

Omenjeni podjetji bodo po prevzemu združili v enotno telekomunikacijsko platformo, za katero so regulatorji že izdali potrebna soglasja. Direktor nove skupine Lifecell-Datagroup-Volia bo Mihajlo Šelemba, dozdajšnji predsednik uprave Datagroup-Volia.

Enotna platforma bo zagotavljala storitve mobilne telefonije skoraj 10 milijonom Ukrajincev, fiksno omrežje pa bo pokrivalo več kot štiri milijone gospodinjstev.

Neil meni, da bo naložba “signal drugim, da Ukrajina ponuja dobre priložnosti in da je zdaj pravi čas za naložbe”. Sledila bosta še podpis posojilne pogodbe in izplačilo finančnega paketa v višini 435 milijonov dolarjev, ki ga bosta zagotovili Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Mednarodna finančna korporacija (IFC), piše Forbes Hrvaška.

Eden najvplivnejših ljudi v svetu tehnologije

Xavier Neil je francoski milijarder in lastnik telekomunikacijskega velikana Iliad in njegove blagovne znamke Free. V lasti ima Monaco Telecom in švicarski Orange, ob tem je tudi večinski lastnik irskega telekomunikacijskega operaterja Eir.

Vlaga tudi v številne start upe. Njegova mreža podjetij se razprostira po vsej Evropi.

Ameriška revija Wired ga je leta 2015 razglasila za sedmo najvplivnejšo osebo v svetu tehnologije. Na Forbesovi lestvici najbogatejših zaseda 228. mesto, njegovo premoženje je ocenjeno na 10,7 milijarde dolarjev.