Kako namerava novi šef pretresti največjo evropsko banko

Posel Forbes Slovenija 16. septembra, 2024 10.35
featured image

Novi glavni izvršni direktor največje evropske banke HSBC Georges Elhedery je le dva tedna po prevzemu vodenja jasno povedal, da želi v banki pustiti svoj pečat.

16. septembra, 2024 10.35

Georges Elhedery je s prevzemom položaja glavnega izvršnega direktorja banke HSBC začel njeno prestrukturiranje, ki bi lahko bilo eno največjih v več kot desetletju, piše Bloomberg. Zaposlene je med drugim prosil, naj nadzorujejo stroške, razmišlja pa tudi, da bi se znebil nekaterih pomembnih dejavnosti banke.

Njegove poteze ob nižanju obrestnih mer Evropske centralne banke, ki bodo zarezale v obrestne prihodke, ne presenečajo. Kot piše Bloomberg, bo moral Elhedery najti način, kako znižati stroške. Da bi ohranil dobiček, bi moral stroške skrčiti za dve milijardi dolarjev.

Kot je dejal analitik pri Bloomberg Intelligenceu Tomasz Noetzel, so na mizi tako odpuščanja kot racionalizacija dela. “Novi glavni izvršni direktor se bo morda moral bolj osredotočiti na zniževanje stroškov, saj v okolju, kjer se znižujejo obrestne mere, ni veliko možnosti za povečanje prihodkov ali pa jih je zelo malo,” je dejal Noetzel.

Nove cilje poslovanja v prihodnje od Elhederyja pričakujejo tudi vlagatelji. Prva priložnost za pomiritev trga bo prihodnji mesec, ko bo banka HSBC poročala o poslovnih izidih za tretje četrtletje.

Katera bo njegova prva poteza

Prestrukturiranje največji evropski banki sicer ni tuje. Pod Elhederyjevim predhodnikom Noelom Quinnom in drugimi prejšnjimi šefi je banka prodala nekaj svojih največjih poslov, s tem pa ukinila več kot 50.000 delovnih mest. Po podatkih Bloomberg Intelligencea ima HSBC ob skupno 214.000 zaposlenih še vedno sedem odstotkov zaposlenih nad ciljem, ki ga želijo doseči.

Novi šef razmišlja tudi o združitvi komercialnega in investicijskega dela. Novonastali oddelek bi ustvaril približno 40 milijard dolarjev prihodka letno in združil več kot 90.000 zaposlenih.

“To vodi k večji povezanosti znotraj banke na dolgi rok, čeprav menim, da utegne biti to precejšen pretres na kratek rok, z veliko notranjega odpora,” je za svetovalno družbo Seapoint Insights dejal John Cronin.

Razmisleki gredo tudi v smeri krčenja števila menedžerjev, odgovornih za posamezne države, ki jih vse bolj vidijo kot birokratski menedžment. Elhedery si tudi oblikuje vodstveno ekipo na novo.