Po sedmih letih menjava na čelu Steklarne Hrastnik

Posel Andreja Lončar 8. julija, 2024 14.40
featured image

Peter Čas se sporazumno umika z mesta generalnega direktorja Steklarne Hrastnik, zamenjal ga bo Matevž Fazarinc.

8. julija, 2024 14.40

Skupščina Steklarne Hrastnik je sprejela odločitev, da vodenje steklarne prevzame Matevž Fazarinc, ki je od lanskega aprila izvršni direktor podjetja.

Dosedanji generalni direktor Peter Čas je bil na čelu steklarne sedem let, pa se seli na nadzorniški položaj, poleg tega bo še naprej operativno vodil investicijo v srbski steklarni v Paraćinu, ki je sredi ponovnega zagona proizvodnje in obsežnega investicijskega cikla. Odločitev naj bi bila sporazumna.

Iz podjetja sporočajo, da je odločitev skupščine pogojena z “novimi izzivi in strateškimi cilji” steklarne ter njene švicarske lastnice Vaider Group, ki je v lasti najbogatejšega Slovenca Igorja Laha.

Fazarinc je v steklarni zaposlen od leta 2022, prej pa je zasedal vodstvene položaje na področju razvoja in proizvodnje v Knauf Insulation ter pred tem v SIJ Acroni (2015–2017). Ima doktorat s področja materialov.

“V zadnjih dveh letih sem dodobra spoznal Steklarno Hrastnik, proizvodne procese, zaposlene, razvojne izzive in priložnosti. Imamo odlično podlago za nadaljnji razvoj in uspešno soočanje z novimi izzivi, ki izhajajo tako iz zunanjega, kot tudi notranjega okolja,” je ob imenovanju v pisni izjavi navedel Fazarinc.

Poudaril je, da se bo z ekipo posebej posvečal pridobivanju strokovnjakov, steklarna pa, da je že danes med vodilnimi podjetji v panogi, kar se tiče tehnoloških inovacij in energetske učinkovitosti. “Na teh področjih vidimo še veliko priložnosti, imamo zastavljene strateške projekte ter investicije in bomo to smer nedvomno ohranili. Verjamem v svetlo prihodnost steklarne v Hrastniku,” je še navedel.

Uspešna preobrazba

V podjetju so v izjavi za javnost navedli še, da je bilo obdobje, v katerem je podjetje vodil Peter Čas, za steklarno zelo uspešno. Od leta 2018 so se prihodki od prodaje povečali za 50 odstotkov, EBITDA in čisti dobiček podvojila, dodana vrednost pa je lani presegla 100 tisoč evrov, kar je skoraj dvakratnik slovenskega povprečja.

Lani je moralo podjetje začasno na čakanje poslati 200 od skupno 600 zaposlenih.

Čas je v pisni izjavi to obdobje opisal kot intenzivno. “Uspelo nam je poslovno povsem preobraziti steklarno, močno dvigniti produktivnost in dodano vrednost ter tudi zgraditi mednarodno prepoznavno blagovno znamko. Zdaj je čas, da operativno vodenje prepustim drugim in se sam bolj usmerim v strateške projekte na ravni Vaider Group, kjer želimo še naprej rasti, kot tudi realizirati začete in napovedane investicije v naši srbski steklarni v Paraćinu,” je dodal odhajajoči generalni direktor.