Še en tehnološki velikan, ki mu grozi milijardna kazen

Tehnologija Forbes Slovenija 1. julija, 2024 15.14
featured image

Po Applu je Evropska komisija kršenja zakona o digitalnih trgih obtožila še Meto. Ta vztraja, da je njen model skladen z evropsko zakonodajo.

1. julija, 2024 15.14

Ameriški tehnološki velikan Meta je novembra lani v Evropi uvedel naročniško storitev brez oglasov za Facebook in Instagram, s katero uporabniki, ki privolijo v sledenje, dobijo brezplačno storitev, financirano s prihodki od oglaševanja. Če uporabniki želijo, da se njihovi podatki ne delijo, pa morajo plačati.

Kot je poročal Reuters, je Evropska komisija, ki deluje kot izvršni organ EU za konkurenco, dejala, da ta binarna izbira krši zakon o digitalnih trgih (DMA). Obenem trdi, da izbira, ki jo je predstavila Meta, uporabnikom ponuja lažno alternativo. Ti so zaradi finančne ovire namreč prisiljeni, da privolijo v sledenje svojim osebnim podatkom v oglaševalske namene.

“Državljanom želimo omogočiti, da prevzamejo nadzor nad lastnimi podatki in izberejo manj prilagojene oglase,” je v izjavi dejala komisarka za konkurenco in izvršna podpredsednica Komisije Margrethe Vestager. A kljub naročnini naj uporabniki ne bi imeli zagotovljene manj prilagojene in hkrati enakovredne različice Metinih družabnih omrežij.

Meta je lahko ob deset odstotkov lanskih prihodkov

Po poročanju STA je Evropska komisija Meto že obvestila o svojih predhodnih ugotovitvah. Te se lahko do konca postopka še spremenijo. Meta lahko odgovori na ugotovitve in se globi izogne, če model spremeni.

Družbena omrežja
Uporabniki so zaradi finančne ovire prisiljeni, da privolijo v sledenje svojim osebnim podatkom v oglaševalske namene (Foto: PROFIMEDIA)

Če pa bo mnenje komisije potrjeno, lahko Meto doleti finančna kazen v višini desetih odstotkov vseh prihodkov preteklega finančnega leta. Ti so po poročanju AFP lani znašali 135 milijard dolarjev (125 milijard evrov). Za večkratne kršitelje se lahko globa zviša na 20 odstotkov celotnih prihodkov.

V Meti vztrajajo, da je njihov model skladen z evropsko zakonodajo. “Veselimo se nadaljnjega konstruktivnega dialoga z Evropsko komisijo, da se ta preiskava zaključi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik Mete.

Kršenja zakona obtožen že Apple

Tožba proti družbi Meta je bila vložena teden dni po tem, ko je Komisija vložila prvo tožbo v skladu z zakonom o digitalnih trgih proti družbi Apple. To bi lahko pomenilo visoko globo za proizvajalca iPhonov, ki se sooča tudi z drugo preiskavo v zvezi z novimi pristojbinami, uvedenimi za razvijalce aplikacij, še piše Reuters.