Izmerjeno: balkanska država se je “skrčila” za več kot 400 tisoč ljudi

Novice Forbes Slovenija 30. junija, 2024 14.56
featured image

Število prebivalcev Albanije se je od leta 2011 zmanjšalo za več kot 400 tisoč. Zdaj znaša 2,4 milijona. Na albansko vlado zato letijo ostre kritike.

30. junija, 2024 14.56

Podatki o številu prebivalcev Albanije za leto 2023, ki jih je ta teden objavil državni statistični urad, kažejo, da se je število prebivalcev od popisa leta 2011, ko je v državi živelo približno 2,8 milijona ljudi, zmanjšalo za približno 409.000 oziroma za okoli 14 odstotkov.

“V državi živi 2.412.113 prebivalcev, ki tvorijo 755.950 družin s povprečno 3,2 člana na družino,” je povedala Elsa Dhuli, vodja inštituta za statistiko INSTAT.

Kritike vladi zaradi odseljevanja

Albanska vlada je po navedbah portala Balkan Insight tarča kritik opozicije zaradi množičnega odseljevanja, ki jih je premier Edi Rama večkrat zavrnil. Po njegovem prepričanju gre za običajen “zgodovinski trend”.

Portal navaja tudi podatke Migracijskega observatorija Univerze v Oxfordu, da je leta 2022 za azil v Veliki Britaniji zaprosilo približno 16.000 Albancev. Približno 12.000 jih je z majhnimi čolni čez Rokavski preliv prispelo nelegalno.

Prejšnji popis prebivalstva, iz leta 2011 je bil sicer deležen mnogih kritik, ker da je popisal premalo članov romske in egiptovske skupnosti v Albaniji. To je imelo namreč verižni učinek, saj so proračunska sredstva, namenjena manjšinam za izobraževanje, zaposlovanje in socialno varstvo, odvisna od njihovega števila.

“Imamo vedno več starejših in vedno manj mladih”

Opozicijska poslanka Jorida Tabaku je za Balkan Insight spomnila tudi na očitno staranje prebivalstva.

“Žal se je število prebivalcev Albanije zmanjšalo za 400.000, s čimer se je za dve leti zvišala tudi povprečna starost, na 42 let. Predvsem se je zmanjšalo število mladih. Po podatkih INSTAT se je število mladih zmanjšalo za 6,4 odstotka, medtem ko se je število starejših povečalo za 13,7 odstotka. Imamo vedno več starejših in vedno manj mladih,” je dejala.

Albanski premier Edi Rama
Albanska vlada, ki jo vodi Edi Rama, je zaradi množičnih migracij deležna ostrih kritik (Foto: PROFIMEDIA)

Trend je po besedah opozicijske poslanke skrb vzbujajoč. “To je še en alarmantno, ne samo zato, ker se je število prebivalcev zmanjšalo, ampak ker je staranje države zdaj neizogibno,” je sklenila.

Trend izseljevanja mladih sicer na Zahodnem Balkanu ni značilen le za Albanijo, ampak tudi za druge države, kot sta denimo Bosna in Hercegovina in Srbija, kjer mladi v želji po boljši perspektivi odhajajo na tuje. Odhajajo predvsem v članice EU, kamor se države Zahodne Balkana še niso uspele prebiti.