Varuh konkurence odobril hrvaški prevzem Panvite

Novice Forbes Slovenija 9. septembra, 2024 15.08 > 9. septembra, 2024 15.18
featured image

Zelena luč varuha konkurence hrvaškemu Mplus odpira pot za prevzem prekmurske Panvite. Podjetje v lasti Stjepana Oreškovića dokapitalizacijo načrtuje v zadnjem četrtletju.

9. septembra, 2024 15.08 > 9. septembra, 2024 15.18

Javna agencija za varstvo konkurence (AVK) je hrvaški družbi Mplus podala dovoljenje za prevzem agroživilske skupine Panvita. Kot so sporočili iz hrvaške družbe, ki se je sredi junija preimenovala v Bosqar, so sklep prejeli v petek, transakcijo pa je že pred tem odobrila tudi srbska komisija za varstvo konkurence.

Nakup 51-odstotnega deleža slovenskega živilskega podjetja sta obe strani najavili maja, hrvaški kupec bo zanj odštel 50 milijonov evrov.

Bosqar bo zdaj začel z dokapitalizacijo Panvite. Kot so navedli v sporočilu za javnost, jo bodo predvidoma izpeljali v letošnjem zadnjem četrtletju, odvisno od tržnih pogojev.

Večinsko lastništvo Panvite, ki poleg matične družbe Panvita sestavljajo še družbe s področja kmetijstva in trgovine, mesa in mesnih izdelkov ter energetike, je bilo doslej konsolidirano okoli družbe Regal – Trgovina in podjetij Imo-Real in Imo-Rent v lasti družine Polanič.

Ni prvi nakup

Naložba v Panvito sicer ni prvi nakup Mplusa v Sloveniji. Tu je hrvaška skupina leta 2017 prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nove Tehnologije. Lani je nato sklenila partnerstvo s podjetjem Manpower Slovenija in kupila podjetje Konverzija. Mplus je tudi delničar blejske poslovne šole IEDC.

Večinski lastnik skupine je Stjepan Orešković, več o njem v članku Kdo je Hrvat, ki prevzema eno največjih živilskih podjetij pri nas.