V Bruslju potrdili prihod evropskega denarja iz solidarnostnega sklada

Novice Forbes Slovenija 13. junija, 2024 14.56
featured image

Evropska komisija je potrdila včerajšnje navedbe slovenskih oblasti, da so podali ustrezna pojasnila glede prošnje za sredstva iz solidarnostnega sklada EU po lanskih poplavah. Kmalu naj bi iz Bruslja prišla še informacija o končnem znesku podpore.

13. junija, 2024 14.56

Na Evropski komisiji so v današnjem odgovoru slovenskim dopisnikom v Bruslju spomnili, da je Slovenija po lanskih poplavah zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Dodali so, da so že kmalu po vložitvi prošnje izplačali 100 milijonov evrov predplačila, kar je največja vsota kadarkoli izplačana iz sklada, poroča STA.

V nadaljnjem postopku preverjanja vloge, ki jo je Slovenija vložila oktobra lani, so 1. marca letos od Slovenije zahtevali dodatna pojasnila. To je po navedbah Bruslja nekaj običajnega.

“V odgovoru na pismo komisije so slovenske oblasti podale potrebne dodatne informacije, ki so komisiji omogočile boljše razumevanje postopka ocene škode in uporabljene metodologije,” so še navedli v odgovoru slovenskim dopisnikom.

Pojasnila Slovenije so po navedbah STA zadoščala. S tem so lahko zaključili tudi tehnična posvetovanja. Tako bo Evropska komisija Svetu EU in Evropskemu parlamentu kmalu posredovala predlog o končnem znesku pomoči Sloveniji iz solidarnostnega sklada.

Prihaja večji znesek, kot je obljubljala von der Leyen

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečko Đurov je v sredo sporočil, da bo Slovenija skupaj prejela 428 milijonov evrov. Znesek je večji, kot je ob obisku v Sloveniji v prvih dneh po poplavah obljubila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Časnik Dnevnik je sicer v sredo poročal, da je Evropska komisija podala vrsto pripomb na prošnjo Slovenije za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada. Med drugim je opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije. Đurov je te navedbe zavrnil.