Svetovne cene hrane: kaj se je januarja najbolj podražilo in kaj pocenilo

V zadnjem letu se najbolj dražijo mlečni izdelki in olja, tudi meso, medtem ko se je sladkor pocenil.
Svetovne cene hrane so se januarja znižale, k čemur so prispevale nižje cene sladkorja, olja in mesa, kaže poročilo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Cenovni kazalnik košarice osnovnih prehrambnih izdelkov, ki ga izračunava FAO, je bil januarja pri 124,9 točke, kar je 2,1 odstotne točke oziroma 1,6 odstotka manj kot decembra lani.
Vrednost kazalnika je bila medtem medletno višja za 7,3 odstotne točke oziroma 6,2 odstotka, a za 35,3 odstotne točke oziroma 22 odstotkov nižja od rekordne vrednosti marca 2022, ko je ruska invazija na Ukrajino povzročila skok cen hrane.
Cene sladkorja najnižje v dveh letih in pol
Cene sladkorja so se januarja v primerjavi z decembrom lani znižale za 6,8 odstotka na najnižjo raven po oktobru 2022. K temu so prispevali boljši obeti o svetovni ponudbi za trenutno sezono. Medletno se je sladkor pocenil za 18,5 odstotka.
Rastlinsko olje se je na mesečni ravni pocenilo za 5,6 odstotka, čeprav na medletni ravni ostaja za 24,9 odstotka dražje. Na padec cen so vplivale predvsem nižje svetovne cene palmovega olja in oljne ogrščice, medtem ko so cene sojinega in sončničnega olja ostale stabilne, je navedel FAO.
Cene mesa so se januarja v primerjavi z decembrom lani znižale za 1,4 odstotka, in sicer zaradi nižjih mednarodnih cen ovčjega, svinjskega in perutninskega mesa, ki so pretehtale nad višjimi cenami govejega mesa. V primerjavi z lanskim januarjem je bilo meso za 8,1 odstotka dražje.
Mlečni izdelki za petino dražji kot lani
Mlečni izdelki so se podražili v obeh primerjavah, zlasti na račun višjih cen sira. Na mesečni ravni so bili dražji za 2,4 odstotka, na letni pa za 20,4 odstotka.
Žita so se januarja na mesečni ravni podražila za 0,3 odstotka, na letni ravni pa so se pocenila za 6,9 odstotka.