Država na robu Evrope z več kot 70-odstotno inflacijo. Zdaj upajo na boljše čase

Novice Forbes Slovenija 3. julija, 2024 12.33
featured image

Turki so po sedmih mesecih rasti vendarle dočakali padec letne inflacije. Ta je maja dosegla vrh in se zdaj giblje okoli 71,60 odstotka. Rast življenjskih stroškov naj bi do konca letošnjega leta upadla na 43,5 odstotka.

3. julija, 2024 12.33

Padec inflacijske dinamike v Turčiji je bil večji od pričakovanj analitikov. Letna inflacija se je junija po sedmih mesecih krepitve umirila. Dosegla je 71,60 odstotka, potem ko je mesec prej dosegla vrh pri 75,45 odstotka.

Po podatkih turškega statističnega urada so na rast cen vplivale predvsem višje cene izobraževanja, nepremičnin ter storitev v hotelih in restavracijah, poroča STA.

“Proces dezinflacije se je začel,” je na omrežje X zapisal turški finančni minister Mehmet Simsek.

Padec turške inflacije večji od pričakovanj

Rast cen življenjskih potrebščin, ki jo je spodbudila depreciacija turške lire, je na mesečni ravni znašala 1,64 odstotka. Maja je mesečna rast inflacije znašala 3,37 odstotka.

Ekonomist pri družbi Capital Economics William Jackson je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da je bil junijski padec turške inflacije večji od pričakovanega. To predstavlja začetek nove faze umirjanja inflacije. Analitiki so pričakovali 72,60-odstotno letno rast cen življenjskih potrebščin.

Turčija se spopada z visokimi življenjskimi stroški, zaradi česar je predsednik Recep Tayyip Erdogan opustil svoje nasprotovanje zviševanju obrestnih mer za boj proti inflaciji.

Turška centralna banka, ki pričakuje, da bo inflacija do konca letošnjega leta upadla na 43,5 odstotka, do konca prihodnjega leta pa na 25,5 odstotka, je začela zviševati ključno obrestno mero junija lani in jo postopoma dvignila z 8,5 odstotka na 50 odstotkov.