Razpoloženje potrošnikov maja ostaja enako aprilskemu

Novice Forbes Slovenija 23. maja, 2024 12.50
featured image

Razpoloženje potrošnikov je maja ostalo enako kot aprila, so danes sporočili z državnega statističnega urada (Surs). Na letni ravni se je razpoloženje izboljšalo.

23. maja, 2024 12.50

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je maja ostala na enaki ravni kot aprila, od dolgoletnega povprečja pa je bila nižja za tri odstotne točke, v poročilu ugotavlja Surs.

Med komponentami, ki sestavljajo kazalnik, so se izboljšala pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za tri odstotne točke) in glede gospodarskih razmer v državi (za eno odstotno točko). Izravnala pa so ga pričakovanja glede večjih nakupov in mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (pri obojih upad za dve odstotni točki).

Razpoloženje je boljše od lanskega

V primerjavi z majem lani pa se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov zvišala za štiri odstotne točke. Od povprečja prejšnjega leta je bila višja za sedem odstotnih točk.

Izboljšale so se vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu so se izboljšala za šest odstotnih točk, mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu za pet odstotnih točk ter pričakovanja glede večjih nakupov za tri odstotne točke in glede gospodarskih razmer v državi za eno odstotno točko.