Največjemu evropskemu gospodarstvu v težavah OECD znižala napoved rasti

Novice Forbes Slovenija 25. septembra, 2024 14.30 > 25. septembra, 2024 14.35
featured image

OECD je znižala letošnjo napoved gospodarske rasti za Nemčijo za 0,1 odstotne točke, evrskemu območju pa še naprej napoveduje 0,7-odstotno rast.

25. septembra, 2024 14.30 > 25. septembra, 2024 14.35

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je zaradi umirjanja inflacije izboljšala napoved gospodarske rasti za letos. Svetovno gospodarstvo naj bi se okrepilo za 3,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od majske napovedi. Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto medtem ostaja pri 3,2 odstotka, je poročala STA.

Organizacija je za območje z evrom napoved letošnje rasti ohranila pri 0,7 odstotka, medtem ko naj bi bila rast prihodnje leto nižja za 0,2 odstotne točke in naj bi znašala 1,3 odstotka.

Na to vplivajo zlasti nadaljnje težave največjega evropskega gospodarstva. Medtem ko je OECD Nemčiji maja za letos napovedovala 0,2-odstotno rast, ji zdaj napoveduje 0,1-odstotno rast. Prihodnje leto pa OECD pričakuje enoodstotno rast nemškega gospodarstva, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v majski napovedi.

Reuters pa je danes objavil neuradne podatke o letošnjem gibanju nemškega BDP, iz katerih je razvidno, da vodilni nemški gospodarski inštituti napovedujejo 0,1-odstotno krčenje. Uradni podatki naj bi bili znani jutri.

Katerim državam se obeta močna rast gospodarstva in katerim ne

OECD je izpostavil še razmeroma močne obete rasti v ZDA, Braziliji, Veliki Britaniji, Indiji in Indoneziji.

Občutno izboljšanje napovedi gospodarskih rasti za letos je organizacija napovedala za Rusijo (za 1,1 odstotne točke, na 3,7 odstotka), Brazilijo (za eno odstotno točko, na 2,9 odstotka), Savdsko Arabijo (za 1,2 odstotne točke, na en odstotek), Veliko Britanijo (za 0,7 odstotne točke, na 1,1 odstotka) in Španijo (za eno odstotno točko, na 2,8 odstotka).

Japonska, zastava, gospodarstvo, jen, denar
OECD je precej poslabšala napoved za Japonsko, ki naj bi letošnje leto končala v recesiji z 0,1-odstotnim krčenjem gospodarstva (Foto: PROFIMEDIA)

Na Kitajskem naj bi gospodarska rast tako letos kot prihodnje leto ostala skladna s preteklimi napovedmi. Letos naj bi se kitajsko gospodarstvo okrepilo za 4,9 odstotka, prihodnje leto pa za 4,5 odstotka.

OECD je napoved gospodarske rasti za letos ohranil tudi za ameriško gospodarstvo – to naj bi se okrepilo za 2,6 odstotka. Napoved za prihodnje leto je medtem znižal, in sicer ZDA za prihodnje leto napoveduje 1,6-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke manj kot maja.

Organizacija pa je precej poslabšala letošnjo napoved za Japonsko, in sicer za 0,6 odstotne točke, kar pomeni, da naj bi dežela vzhajajočega sonca letošnje leto končala v recesiji z 0,1-odstotnim krčenjem gospodarstva. Napovedi za prihodnje leto so medtem bolj optimistične, ko naj bi se japonsko gospodarstvo glede na zadnjo napoved okrepilo za 0,3 odstotne točke na 1,4 odstotka.

Geopolitična tveganja

Medtem ko je OECD zvišala obete glede rasti svetovnega BDP, pa je opozorila na naraščajoče dolgove držav in vlade pozvala k močnejšim prizadevanjem za omejitev porabe in povečanje prihodkov. Prav tako je pozvala k višjim davkom na nepremičnine in okoljskim davkom.

Če bodo zniževanje inflacije, naraščajoči dohodki in manj restriktivna denarna politika v številnih državah vplivali na stabilizacijo gospodarstva, pa na drugi strani zaradi stalnih geopolitičnih in trgovinskih napetosti ostajajo precejšnja tveganja, ki bi lahko bolj vplivala na naložbe in zvišala uvozne cene, ugotavlja OECD.

Na eni strani bi rast lahko oslabela tudi zaradi upočasnitve na trgih dela, medtem ko bi nadaljnji padec cen nafte lahko pospešil zniževanje inflacije, OECD še povzema STA.