Kazen zaradi uslužbenca, ki si je dopisoval s konkurentom in sporočila izbrisal

Novice Forbes Slovenija 24. junija, 2024 16.41
featured image

Ameriško podjetje International Flavors & Fragrances bo moralo EU plačati 15,9 milijona evrov globe zaradi oviranja preiskave kartelnega dogovarjanja pri oblikovanju cen. Višji uslužbenec si je namreč dopisoval z enim od konkurenčnih podjetij, sporočila pa nato izbrisal.

24. junija, 2024 16.41

Organi EU so lani preiskali več podjetij po Evropi zaradi sumov kartelnega dogovarjanja pri oblikovanju cen, poroča STA. Med njimi so bila tudi nekatera največja imena v industriji parfumov, med drugim švicarska Firmenich International in Givaudan, ameriški International Flavors & Fragrances ter nemški Symrise. Zadevo preiskujejo še v Švici, Veliki Britaniji in ZDA.

Med preiskavami so pregledali tudi mobilne telefone nekaterih uslužbencev ameriškega podjetja, pri čemer so ugotovili, da je eden od višjih uslužbencev pred tem iz aplikacije WhatsApp namerno izbrisal sporočila s poslovnimi informacijami, ki jih je izmenjal s predstavnikom enega od konkurenčnih podjetij.

Kot še navaja STA, je podjetje pozneje Evropski komisiji pomagalo obnoviti izbrisane podatke, vendar je Bruselj proti njemu vseeno sprožil postopek zaradi oviranja preiskave. Globa lahko v takšnem primeru znaša do enega odstotka skupnih letnih prihodkov podjetja, a so se v komisiji predvsem zaradi sodelovanja podjetja odločili za nižjo, 0,15-odstotno.