Kartel naftnih izvoznic lani z manjšimi prihodki

Novice Forbes Slovenija 2. julija, 2024 16.53
featured image

Organizacija OPEC je v letnem statističnem biltenu zapisala, da so bili lanski naftni prihodki držav članic za skoraj petino manjši kot leto prej.

2. julija, 2024 16.53

Države izvoznice nafte, združene v mednarodni organizaciji OPEC (angl. Organisation of Petroleum Exporting Countries), so v letu 2023 ustvarile 18 odstotkov manj naftnih prihodkov kot v 2022, piše Bloomberg.

Izvoz iz držav članic je lani znašal 679,7 milijarde dolarjev, kar je 148,9 milijarde manj kot leto prej, so pri organizaciji navedli v letnem statističnem biltenu.

Padec prihodkov je po pisanju Bloomberga posledica padca cen surove nafte v tem času. Poleg tega je OPEC lani zniževal stopnjo proizvodnje, da bi uravnotežil svetovne trge. Reze v proizvodnji so ministri držav članic v začetku junija podaljšali do konca leta 2025.

Savdska Arabija, ki je kot največja izvoznica surove nafte na svetu tudi de facto vodja kartela, je zabeležila drugi največji padec prihodkov, saj je prevzela tudi največji del proizvodnih rezov. Naftni prihodki bližnjevzhodne kraljevine so se zmanjšali za 24 odstotkov, na 248,4 milijarde dolarjev.

Največji padec pa je beležila Ekvatorialna Gvineja, kjer so bili prihodki zaradi okrnjene proizvodnje manjši za 44 odstotkov.

Organizacija držav izvoznic nafte OPEC
OPEC od leta 2022 vodi generalni sekretar iz Kuvajta Haitham Al Ghais (v sredini). Na sliki na srečanju v okviru gospodarskega foruma v St. Peterburgu (Foto: PROFIMEDIA)

Lani nižje cene nafte

Terminske pogodbe za surovo nafto brent so bile leta 2023 v povprečju nižje za 17 odstotkov, pri približno 82 dolarjih za sod. Cene so se leto prej dvignile po ruski invaziji na Ukrajino. Rusija je del širše koalicije izvoznic nafte, znane kot OPEC+.

Junija letos so cene surove nafte rasle, v luči OPEC-ovih rezov in začetka poletnih potovanj, ki običajno pomenijo večje povpraševanje po nafti. Rast omejuje predvsem počasno gospodarsko okrevanje Kitajske, ki je največja uvoznica surove nafte na svetu. Cena za 159-litrski sod nafte brent je malce pod 87 dolarji.