Inflacija maja upadla na najnižjo raven v skoraj treh letih, v EU pospešitev

Novice Forbes Slovenija 31. maja, 2024 11.05
featured image

Cene življenjskih potrebščin so se v maju zvišale za 2,5 odstotka, kar je manj od triodstotne rasti cen v aprilu. Medtem je prva ocena evropske inflacije pokazala novo rast cen.

31. maja, 2024 11.05

Inflacija v Sloveniji se še naprej umirja. V maju je kazalnik letne rasti cen življenjskih potrebščin padel z aprilskih treh odstotkov na 2,5 odstotka, po danes objavljenih podatkih državnega statističnega urada (Surs). S tem je inflacija padla na najnižjo točko od septembra 2021.

Maja lani je letna inflacija znašala 8,4 odstotka. V mesečni primerjavi so se cene maja zvišale za 0,5 odstotka, še ugotavlja Surs.

K rasti cen je bolj prispeval storitveni kot proizvodni sektor. Storitve so se namreč v povprečju podražile za 4,3, blago pa za 1,6 odstotka. Pri trajnem blagu so se cene celo znižale v primerjavi z letom prej za skoraj odstotek.

Drage restavracije in počitnice

Največji prispevek k podražitvam (pol odstotka) so prispevale cene v restavracijah in hotelih, ki so se dvignile za 6,8 odstotka na letni ravni. Še 0,4 odstotka so dodali izdelki in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo.

Tudi na mesečni ravni so 0,2 odstotka k podražitvam največ prispevali za štiri odstotke dražji počitniški paketi. Podražilo se je tudi sadje in ženska oblačila, kar je k podražitvi prispevalo po 0,1 odstotne točke.

Po drugi strani je inflacijo za 0,1 odstotne točke ublažilo za 2,1 odstotka cenejše dizelsko gorivo.

V EU inflacija znova navzgor

Danes je evropski statistični urad Eurostat objavil tudi prvo oceno majske inflacije v evrskem območju. Urad ocenjuje, da so se cene v območju evra maja zvišale za 2,6 odstotka na letni ravni. To je več kot aprila, ko je harmonizirani indeks pokazal 2,4-odstotno letno rast cen.

Tudi na evropski ravni je bila rast cen največja v storitvenem sektorju. Storitve so se namreč podražile za 4,1 odstotka, kar je pospešitev rasti glede na prejšnji mesec.

Najvišja inflacija je bila maja v Belgiji, kjer je znašala 4,9 odstotka, najnižja pa v Latviji (0,2 odstotka).