Nogometna vročica: slovenski milijoni proti portugalski milijardi

Novice Marko Rabuza 27. junija, 2024 11.57
featured image

Slovenske nogometaše v ponedeljek na evropskem prvenstvu čaka obračun osmine finala z zasedbo Portugalske. Koliko so vredni igralci v obeh reprezentancah?

27. junija, 2024 11.57

V ponedeljek ob 21. uri bo večina slovenske pozornosti usmerjena v evropsko prvenstvo in obračun osmine finala med Slovenijo in Portugalsko.

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje na velikih tekmovanjih, med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami stare celine pa jih čakajo Portugalci. Gre za šesto reprezentanco sveta na Fifini lestvici in evropske prvake iz leta 2016.

Seštevek portugalske šestindvajseterice po oceni najbolj znane spletne strani z vrednostmi nogometašev Transfermarkt presega milijardo evrov. Skupno so vredni 1,05 milijarde evrov.

Na vrhu član Milana

Najvrednejši med Portugalci je krilni nogometaš Milana Rafael Leao, ki je ocenjene na 90 milijonov evrov. Le deset manj je tržna vrednost branilca angleškega prvaka Manchester Cityja Rubena Diasa, 70 milijonov evrov pa sta vredna zvezdnik Manchester Uniteda Bruno Fernandes in njegov mestni tekmec iz Cityja Bernardo Silva.

Skupno imajo Portugalci 12 nogometašev, ki so vredni vsaj 50 milijonov evrov. Med njimi sicer ni prvega zvezdnika reprezentance in kapetana Cristiana Ronalda. Vrednost 39-letnika, za katerega so klubi skupno plačali za 247 milijonov evrov odškodnin, je trenutno 15 milijonov evrov. Član Al Nassra iz Savdske Arabije je do zdaj za reprezentanco odigral že 209 tekem in dosegel 130 zadetkov.

Povsem na dnu po vrednosti sta dva portugalska veterana. V Braziliji rojeni branilec Pepe, ki je največji pečat pustil v Realu iz Madrida, zdaj pa pri 41 letih znova igra v Portu. Njegova vrednost na Transfemarktu je pol milijona evrov, okrogel milijon pa je vreden 36-letni vratar Rui Patricio.

Največ je vredna portugalska sredina s 390 milijoni evrov, napad je vreden 312 milijonov evrov, obramba 297,5 milijona evrov, tri vratarji pa so skupaj ocenjeni na 55 milijonov evrov.

Pri Slovencih daleč pred vsemi mladi napadalec

In Slovenci? Razlika s portugalskimi nogometaši ni tako velika, kot je bila ob preračunavanju z Angleži. Skupno je četa Matjaža Keka ocenjena na 141,55 milijona evrov. Na vrhu kraljuje mladi zvezdnik Leipziga Benjamin Šeško, ki je vreden 50 milijonov evrov.

Sledi vratar madridskega Atletica in kapetan reprezentance Jan Oblak, ki je ocenjen na 28 milijonov evrov, znamko desetih milijonov evrov pa dosega še branilec Udineseja Jaka Bijol. 25-letnik je trenutno tudi najbolje ocenjeni branilec prvenstva.

Če je pri Portugalcih en nogometaš vreden manj kot milijon evrov, je pri Sloveniji takšnih šest. Najmanj med njimi je z 250.000 evri vratar Igor Vekić, sledita pa dva izkušena nogometaša – Josip Iličić in Jasmin Kurtić.

Za razliko od Portugalcev je pri slovenskih nogometaših najbolj vreden napad – 66,7 milijona evrov. Sledijo vratarji z 28,75 milijona evrov, sredina je vredna 25,3 milijona evrov, obramba pa 20,8 milijona evrov.