Elan bi se širil, krajani pa proti

Novice Forbes Slovenija 22. maja, 2024 17.34
featured image

Elanovi nameri o ureditvi novega parkirišča in širitvi proizvodnje so krajani danes izrazili nasprotovanje. Skrbi jih vpliv na okolje in kakovost življenja prebivalcev.

22. maja, 2024 17.34

Vodstvo Elana je svoje načrte krajanom predstavilo na srečanju konec aprila. Povedali so, da Elan potrebuje več prostora za divizijo kompozitov, zato je treba drugače organizirati parkirišča. Te bi podjetje uredilo na zelenih površinah na drugi strani ceste, kar prostorski akti dopuščajo, bi pa podjetje moralo prej odkupiti omenjena zemljišča.

V Begunjah na Gorenjskem se je nato oblikovala civilna iniciativa z geslom Poliester z razlogom iz vasi v industrijsko cono! Njeni predstavniki so na današnji novinarski konferenci izrazili nasprotovanje načrtom podjetja, poroča STA.

Tovarna, ki je z leti vse bolj rasla, po mnenju predstavnikov civilne iniciative ni več ustrezno odmaknjena od bivalnega okolja. Ob tem so poudarili, da je proizvodnja zaradi smradu, prahu in dimnih plinov plastike neprijetna in požarno nevarna. Prav tako so prepričani, da bi njena nadaljnja širitev uničila možnosti razvoja turizma.

Krajevna skupnost: “Takšna industrija ne spada v vas”

Širitvi nasprotuje tudi krajevna skupnost. Njena predsednica Marija Hrovat je v izjavi za javnost zapisala: “Predvsem nas skrbi ozadje načrtovane umazane industrije, ki ne spada v vas, ampak v industrijske cone z ustrezno infrastrukturo.” Kot dodajajo, ne podpirajo dodatnega uničevanja zelenih in kmetijskih površin. Poleg tega bi bila z novim parkiriščem čez cesto za vedno uničena veduta kraja.

Elan
V civilni iniciativi opozarjajo, da je proizvodnja zaradi smradu, prahu in dimnih plinov plastike neprijetna in požarno nevarna. (Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo)

Krajevna skupnost od Elana zato zahteva, da ponovno preuči možnosti v okviru svojih proizvodnih zmogljivosti oziroma preseli načrtovano dejavnost na novo lokacijo in premisli o gradnji parkirne hiše pod zemljo oziroma ureditvi parkirišč znotraj svojih prostorov.

V civilni iniciativi kot idealno lokacijo, kamor bi Elan lahko preselil proizvodnjo kompozitov za vetrne elektrarne, vidijo območje Hrušice tik ob izvozu za avtocesto. Občini Radovljica pa so podali pobudo za ureditev ceste, da bi se parkirišča nadomestila s parkirnim objektom na lokaciji, kjer bi bil za Begunje kar najmanj moteč, še piše STA.