Dobra novica: aprila skoraj polovico več prodali na tuje trge

Novice Forbes Slovenija 4. junija, 2024 11.30 > 4. junija, 2024 11.31
featured image

Tako uvoz kot izvoz sta se v aprilu povečala za več kot tretjino na letni ravni, a je izvoz rastel hitreje.

4. junija, 2024 11.30 > 4. junija, 2024 11.31

Izvoz in uvoz blaga sta bila aprila vrednostno višja kot pred letom dni, oba za več kot tretjino, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada (Surs). Slovenija je več trgovala tako s preostalimi članicami EU kot s preostalim svetom, a je blagovna menjava z državami nečlanicami rasla bolj izrazito.

Izvoz je beležil 49-odstotno rast v primerjavi z lanskim aprilom in je znašal 5,9 milijarde evrov. Medtem ko se je vrednost izvoza v članice EU povečala za 9,1 odstotka in dosegla najvišjo aprilsko raven doslej pri 2,7 milijarde evrov, se je vrednost izvoza izven EU povečala za kar 114,7 odstotka. Znašala je 3,2 milijarde evrov.

K temu so najbolj prispevali posli oplemenitenja, ki vključujejo spreminjanje, izdelavo, sestavljanje, izboljšavo in prenovo blaga s ciljem, da se proizvede nov ali izboljšan izdelek. Z izločitvijo vpliva teh poslov bi rast znašala 9,5 odstotka, še ugotavlja Surs.

Več tudi uvozili

Slovenija je aprila uvozila za 5,7 milijarde evrov blaga, kar je 34 odstotkov več kot aprila lani. Tudi v tej kategoriji je hitreje rasla menjava z nečlanicami EU. Iz teh držav smo namreč uvozili za 65 odstotkov več, vključno s posli oplemenitenja, iz držav EU pa za 12 odstotkov več.

Pokritost uvoza z izvozom je bila 102,6-odstotna. Presežek pri blagovni menjavi s tujino je znašal 200 milijonov evrov. Aprilski presežek je bil prvi letos in je predvsem posledica visoke vrednosti izvoza v nečlanice EU, so zapisali pri Sursu.

Blagovna menjava z nečlanicami EU zavzema vse večji delež skupne blagovne menjave. Aprila je pomenila 54 odstotkov vrednosti izvoza in 51 odstotkov vrednosti uvoza.

Tovor v pristanišču
Slovenija je imela v aprilu 200 milijonov evrov trgovinskega presežka (Foto: PROFIMEDIA)

Rast v začetku leta

V prvih štirih mesecih leta je bil izvoz za 11,5 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. Znašal je 20,3 milijarde evrov. Vrednost uvoza se je okrepila za 14,6 odstotka na 21,6 milijarde evrov. Rasla je samo menjava z državami izven EU, medtem ko je trgovina s članicami EU upadla.

V tem obdobju je Slovenija ustvarila 1,3 milijarde evrov primanjkljaja v zunanji trgovini. Pokritost uvoza z izvozom je bila 94-2-odstotna.