Bodo Američani razkosali svojega spletnega velikana?

Novice Forbes Slovenija 9. oktobra, 2024 09.26
featured image

Ministrstvo za pravosodje razmišlja, da bi Googlu predlagali prodajo delov podjetja. Na ta način bi ublažili škodo, ki jo je povzročil njegov monopol na trgu spletnega iskanja, poroča Bloomberg.

9. oktobra, 2024 09.26

Ameriški protimonopolni organi so v torkovi sodni vlogi navedli, da bi lahko sodnik Amit Mehta enoti podjetja Alphabet odredil tudi dostop do osnovnih podatkov, ki jih uporablja za oblikovanje rezultatov iskanja in izdelkov umetne inteligence.

Ministrstvo za pravosodje “razmišlja o vedenjskih in strukturnih pravnih sredstvih, ki bi Googlu preprečili favoriziranje njihovih funkcij pri iskanju in umetni inteligenci v primerjavi s tekmeci, predvsem pri uporabi spletnega brskalnika Chrome, knjižnice z aplikacijami Play in pri mobilnem operacijskem sistemu Android.

Dokument, ki so ga predložili sodniku, na 32 straneh določa okvir potencialnih možnosti, več podrobnosti pa bo znanih prihodnji mesec. Eden od predlog je tudi razkosanje podjetja.

Po mnenju Bloomberga je aktualni predlog za omejitev velikega tehnološkega podjetja zaradi nezakonitega monopoliziranja najpomembnejši primer, odkar je Washington pred dvema desetletjema neuspešno poskušal razbiti podjetje Microsoft.

Nezakoniti sporazumi

Protimonopolni organi so navedli, da je Google pridobil koristi od obsega in podatkov zaradi nezakonitih sporazumov o distribuciji z drugimi tehnološkimi podjetji, zaradi katerih je njegov iskalnik postal privzeta možnost v pametnih telefonih in spletnih brskalnikih.

Ministrstvo za pravosodje je tudi sporočilo, da bo morda zahtevalo, da Google spletnim stranem omogoči več možnosti za zavrnitev njegovih orodij umetne inteligence. Dodali so še, da preučujejo predloge, povezane z Googlovo prevlado na področju besedilnih oglasov v iskalniku, kjer bodo morda predlagali, da bo moral Google oglaševalcem zagotoviti več informacij in nadzora nad tem, kje se njihovi oglasi prikazujejo.

Agencija lahko zahteva tudi, da se Googlu omeji vlaganje v konkurente ali potencialne tekmece na področju iskanja.

Google: Predlog je radikalen

V Googlu so v odzivu zapisali, da je predlog ameriškega pravosodnega ministrstva “radikalen” in da bi lahko imela odločitev “pomembne posledice za potrošnike, podjetja in ameriško konkurenčnost”.

“Prepričani smo, da današnji načrt močno presega pravni okvir odločitve sodišča o pogodbah o distribuciji iskalnikov,” je zapisala Googlova podpredsednica za regulativne zadeve Lee-Anne Mulholland.

Protimonopolni pritiski zaradi številnih primerov se proti Googlu povečujejo. Mehta, ki je letos poleti odločil, da je Google kršil protimonopolne zakone na trgih spletnega iskanja in besedilnih oglasov, namerava spomladi prihodnje leto izvesti sojenje o predlaganem pravnem sredstvu in odločitev izdati do avgusta 2025. Google je že sporočil, da se namerava pritožiti na odločitev.

“Menimo, da je razpad Googla kljub protimonopolnim zapletom za zdaj malo verjeten. Google se bo na sodiščih s tem spopadal več let,” je primer za Bloomberg komentiral izvršni direktor in višji delniški analitik pri Wedbush Securities Daniel Ives.

Ameriško zvezno sodišče je sicer Googlu pred kratkim naložilo, da mora konkurenčnim trgovinam z aplikacijami omogočiti dostop do svojega operacijskega sistema za pametne telefone Android.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti