Volkswagen bi spet državne subvencije za električna vozila

Posel Forbes Slovenija 24. septembra, 2024 10.48
featured image

Potem ko je po lanski ukinitvi subvencij prodaja električnih vozil v Nemčiji močno upadla, je Volkswagen po neuradnih informacijah pozval k ponovni uvedbi subvencij.

24. septembra, 2024 10.48

Predstavniki nemške vlade in nemških avtomobilskih proizvajalcev so se v ponedeljek zbrali na virtualnem kriznem pogovoru. V nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagen so po neuradnih informacijah medijev pozvali k vnovičnim državnim subvencijam za nakup električnih vozil, je poročala STA.

Nemški avtomobilski sektor ima odprtih več front, od vse višjih stroškov proizvodnje do izzivov na področju prehoda z avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem na električna vozila. Posebna težava je upad povpraševanja na ključnem kitajskem trgu oziroma vse večja konkurenca kitajskih proizvajalcev.

Med nemškimi avtomobilskimi podjetji je najbolj prizadet Volkswagen, ki je ta mesec že sporočil, da zaradi nujnega znižanja stroškov razmišlja o zaprtju nekaterih tovarn v Nemčiji. Opustitev kakšnega obrata v domači državi bi bila prva tovrstna poteza v 87-letni zgodovini družbe.

Blume: Pred nami so velikanski izzivi

Izvršni direktor Volkswagna Oliver Blume je v ponedeljek dejal, da srečanje s predstavniki vlade vidi kot priložnost za hitro pomoč industriji. “Pred nami so velikanski izzivi … Mogoče največji v državi v tem trenutku,” je poudaril za televizijsko mrežo NTV. “Pomembno je izmenjati ideje, preučiti, katere ukrepe je mogoče izvesti kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno, in nato sprejeti drzne odločitve,” je dodal.

Virtualno srečanje je gostil nemški gospodarski minister Robert Habeck, na njem pa je sodelovalo več predstavnikov ključnih avtomobilskih proizvajalcev v državi, nemškega združenja za avtomobilsko industrijo VDA, največjih dobaviteljev in sindikatov.

Ukinitev subvencij za električna vozila povzročila padec prodaje

Kot poroča STA, je bila med podanimi predlogi vnovična uvedba subvencij za električna vozila. Te je Berlin ukinil lani, to pa je povzročilo velik padec prodaje električnih vozil. Der Spiegel navaja, da naj bi v Volkswagnu predlagali, da nemška država za nakup vsakega povsem električnega vozila ponudi 4.000 evrov subvencije, tudi če proizvajalec hkrati ponudi popust v višini 2.000 evrov.

Delavec izvaja zadnji pregled električnega vozila Volkswagen ID. 4
Volkswagen naj bi predlagal državne subvencije za električna vozila v višini 4.000 evrov skupaj s popustom proizvajalca, poroča Der Spiegel (Foto: Matthias Rietschel/REUTERS)

Habeck po pogovoru teh informacij ni želel komentirati, dejal je le, da industrija potrebuje dolgoročen načrt. Hkrati je opozoril pred hitrimi rešitvami, ki bi sicer znova zagnale trg, a le za kratek čas.

Druga pereča tema so bili predpisi glede izpustov ogljikovega dioksida v Evropi, je za Handelsblatt povedal glavni izvršni direktor proizvajalca luksuznih avtomobilov Mercedes-Benz Ola Kallenius. Zbrani so v tej luči razpravljali o možnostih revizije emisijskih standardov v EU, je povedal Habeck, ki pa sprememb ni mogel obljubiti, še piše STA.