Za slovenskega raziskovalca še 2,5 milijona evrov. Kaj bo preučeval tokrat?

Novice Forbes Slovenija 16. septembra, 2024 11.34
featured image

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta je prejel že drugi projekt ERC za uveljavljene raziskovalce.

16. septembra, 2024 11.34

Raziskovalec Roman Jerala s Kemijskega inštituta je pridobil nov, že drugi projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za uveljavljene raziskovalce na področju ved o življenju. Namen njegovega petletnega projekta, vrednega 2,5 milijona evrov, je priprava novih načinov uravnavanja delovanja proteinov, ki bodo zanimivi za terapevtsko uporabo, kot je imunoterapija raka, poroča STA.

Vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu (KI) Jerala je nov projekt ERC za uveljavljene raziskovalce z gostiteljsko ustanovo KI pridobil že drugič. Z novim projektom z naslovom Uravnavanje delovanja proteinov prek vstavkov za odziv na biološke, kemične in fizikalne signale (PROFI) je tako postal tretji nosilec dveh raziskovalnih projektov ERC v Sloveniji. Za Kemijski inštitut, ki bo gostil novi ERC projekt, pa je to skupno že šesti raziskovalni projekt ERC.

Priprava novih načinov uravnave delovanja proteinov

Kot so pojasnili, v novem projektu Jerala načrtuje pripravo novih načinov uravnavanja delovanja proteinov, pri čemer bo uporabil načrtovanje proteinov na osnovi umetne inteligence ter modularne principe, ki so jih razvili s sodelavci.

Proteini igrajo ključno vlogo v večini bioloških procesov, z novim načinom njihovega uravnavanja pa Jerala namerava pripraviti proteine, ki bodo zanimivi za terapevtsko uporabo, kot je imunoterapija raka.

Odsek, ki ga na KI vodi Jerala, je v svetu uveljavljen na področju sintezne biologije s številnimi dosežki. Med njimi so modularne načrtovane proteinske strukture, čemur je bil posvečen tudi njegov prvi projekt ERC za uveljavljene raziskovalce z naslovom MaCChines, ki se je zaključil pred nekaj dnevi.

Pretekli teden je sicer projekt ERC za raziskovalce na začetku kariere pridobila tudi nekdanja in bodoča članica odseka Tina Lebar, ki je svojo znanstveno pot začela pod mentorstvom Jerale in se v prihodnjem letu vrača s podoktorskega usposabljanja na univerzi Harvard. Tudi Lebar raziskuje na področju sintezne biologije s potencialno terapevtsko uporabo razvite tehnologije.