Nova stanovanja v Ljubljani: rušili bodo dolgoletno trgovino s svetili

Nepremičnine Marko Rabuza 2. julija, 2024 05.27
featured image

Med Zvonarsko ulico in Vožarskim potom v središču Ljubljane nameravajo v prihodnjih letih porušiti obstoječe objekte in zgraditi 24 stanovanj.

2. julija, 2024 05.27

V središču Ljubljane, na Prulah, je družba Zvonarska kupila večje zemljišče, na katerem želi zgraditi dva stanovanjska stolpiča.

Gradila bi na območju, ki ga obdajajo Karlovška cesta, Zvonarska ulica in Vožarski pot. Trenutno na zemljišču stoji poslovni objekt, v katerem že več desetletij deluje trgovina s svetili Pirnat.

Gre za zemljišče veliko 2.700 kvadratnih metrov, tik ob soseski Ludwigana, ki jo je po več letih mirovanja in propadu Kraškega zidarja dokončal GH Holding Blaža Miklavčiča.

Investitor namerava podreti večja poslovna objekta, v katerih so trgovina, skladiščni prostori in stanovanje, ter na njunem mestu zgraditi dva bloka, ki bosta visoka okoli 13 metrov.

Najprej komunalna infrastruktura in arheologi

A do začetka gradnje čaka vlagatelje še kar nekaj korakov. Za zdaj so na njihovo pobudo mestni svetniki potrdili občinski podrobni prostorski načrt (OPPN). Občina mora najprej zgraditi komunalno in drugo gospodarsko javno infrastrukturo. Ta bo po njihovi oceni stala 885.000 evrov. Glavna zagata občine je odkup dveh manjših parcel od fizičnih lastnikov, nato pa bo v okviru komunalnega urejanja zgradila podzemne zbiralnice za smeti. Naložbo bo občina dobila nazaj s komunalnim prispevkom, ki ga bo plačal investitor.

Tudi vlagatelja čaka še kar nekaj korakov. Še pred začetkom gradnje bodo zemljišče zasedli arheologi, saj področje v sodi v območje več registriranih enot kulturne dediščine.

V primeru odkritja intaktnih arheoloških ostalin je treba raziskave ustaviti in z njimi nadaljevati na podlagi novih usmeritev za izvedbo arheoloških izkopavanj, katerih obseg določi pristojni konservator. V primeru odkritja izjemnih arheoloških struktur je treba pri zasnovi in izvedbi načrtovane stavbe vključiti prezentacijo na mestu najdbe, je navedeno v OPPN.

Projekt ocenjen na 11 milijonov evrov

Investitor je družba Zvonarska, kjer so štirje družbeniki – Andrej Latin, družba Prulentia, Jurij Piršič in družba BB HILL.

Kot je za Forbes Slovenija dejal direktor Latin, dokončanje projekta načrtujejo leta 2028. Ko bodo prejeli gradbeno dovoljenje, bo gradnja trajala dve leti.

Projekt bodo v večji meri financirali z lastnimi sredstvi, Latin ga ocenjuje na 11 milijonov evrov. Na zemljišču imajo trenutno vpisano hipoteko v višini 1,4 milijona evrov.

Nov park in peš poti

Novi načrti namesto trgovine in skladišč predvidevajo dva bloka, v katerih naj bi bilo skupno 25 stanovanj, čeprav Latin dodaja, da to še ni nujno končna številka.

Pod njimi bo še 45 parkirnih prostorov v garaži. Izbirali so med tremi arhitekturnimi rešitvami, zmagala je zasnova arhitektov Samoateljeja.

Stolpiča bosta povezana s skupno kletjo, med njima pa bo ozelenjen atrij, ki mora biti v dnevnem času odprt in prehoden. Prav tako mora biti dostopen del pritličja ob Karlovški cesti, izhaja iz OPPN.

Na severozahodni in jugozahodni strani bodo morali urediti zelene površine na raščenem terenu in otroška igrišča, vzdolž stavbe pa je po severozahodni strani načrtovan peš in kolesarski dostop.

Skupno morajo zagotoviti 400 kvadratnih metrov odprtih bivalnih površin, ki morajo biti dostopna vsem stanovalcem v območju OPPN. Prav tako morajo zasaditi najmanj šest dreves in ohraniti drevored ob Karlovški cesti oziroma ga nadomestiti z novimi drevesi.