Po volitvah se evropskim delnicam obeta najslabši teden letos

Posel Forbes Slovenija 14. junija, 2024 13.53
featured image

Indeksi evropskih delnic so na dobri poti, da vknjižijo najslabšo predstavo od lanskega oktobra dalje. Oči vlagateljev so uprte zlasti v Francijo, kjer je predsednik po porazu razpisal predčasne volitve.

14. junija, 2024 13.53

Politična negotovost v Franciji, kjer je predsednik Emmanuel Macron po porazu svoje stranke na evropskih volitvah razpisal predčasne volitve, se je v tem tednu prelila na evropske borze. Osrednjemu indeksu evrskega območja se obeta, da bo petkovo trgovanje končal z največjim tedenskim padcem od lanskega oktobra, piše Bloomberg.

Indeks Stoxx Europe 600, ki vključuje 600 evropskih podjetij, je od ponedeljka do zaprtja borz v četrtek izgubil 1,1 odstotka, v petek pa še dober odstotek vrednosti. Skupno se mu tako v tem tednu obeta več kot dvoodstotni padec. Indeks Eurostoxx 50, ki spremlja 50 največjih podjetij v območju evra, pa je izgubil 3,8 odstotka.

V Franciji je osrednji borzni indeks CAC 40 do petka izgubil 2,3 odstotka vrednosti, v današnjem trgovanju do 13.30 pa še 2,3 odstotka. Največ sta k padcu prispevali delnici pariške banke BNP Paribas, ki je v tem tednu izgubila 5,5 odstotka, in zavarovalnice Societe Generale, ki je upadla za več kot 11 odstotkov.

Dražji dolg, padec evra

Evropski trgi so zaskrbljeni, odkar je Macron po porazu svoje stranke na volitvah v Evropski parlament napovedal predčasne volitve. Vlagatelje skrbi, da bi skrajno desna stranka Nacionalna fronta, ki ji ankete napovedujejo zmago tudi na državnih volitvah, vodila ohlapnejšo fiskalno politiko, še piše Bloomberg.

Po volitvah se je zvišala zahtevana donosnost na francoske 10-letne državne obveznice, kar pomeni, da se Francija zadolžuje po višji stopnji. Povečal se je tudi razkorak med zahtevano donosnostjo nemških in francoskih obveznic, ki se bliža največji vrednosti od dolžniške krize leta 2011.

V dneh po volitvah je evro izgubil nekaj vrednosti v primerjavi z dolarjem. Po sredini odločitvi ameriške centralne banke (Federal Reserve), ki je pustila obrestne mere nespremenjene, se je tečaj sicer dvignil, a nato znova upadel. Glede na tedensko izhodišče je evro izgubil okrog 0,3 odstotka vrednosti v primerjavi z dolarjem. Za en evro je potrebno odšteti 1,0703 dolarja.