NLB Skladi vstopajo na trg Severne Makedonije

Posel Forbes Slovenija 22. maja, 2024 10.57
featured image

Največji upravitelj premoženja v Sloveniji NLB Skladi bo prevzel tretjega največjega upravitelja premoženja v Severni Makedoniji.

22. maja, 2024 10.57

NLB Skladi so danes uspešno zaključili prevzem družbe Generali Investments Skopje, ki je z 18-odstotnim tržnim deležem tretja največja družba za upravljanje premoženja na severnomakedonskem trgu. Predsednik uprave NLB Skladi Luka Podlogar in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak sta ob tem izpostavila velike priložnosti za rast v Severni Makedoniji, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Severna Makedonija je za NLB Skupino eden od strateško najpomembnejših trgov. Skupina se namreč tu ponaša z močno prisotnostjo – nenazadnje je NLB Banka Skopje tretja največja banka skupine glede na bilančno vsoto, obenem pa z več kot 16-odstotnim tržnim deležem na trgu glede na bilančno vsoto in več kot 20-odstotnim tržnim deležem glede na posojila prebivalstvu oziroma depozite zaseda sistemsko pomemben položaj,” je ob uspešno zaključenem prevzemu dejal predsednik uprave NLB Brodnjak.

Kot so ga še povzeli v sporočilu za javnost, v Severni Makedoniji opažajo veliko priložnosti za rast. “Zato smo konec leta 2022 v Severni Makedoniji že ustanovili lizing družbo, zdaj pa svoj portfelj produktov dopolnjujemo še s storitvami upravljanja premoženja,” je dodal Brodnjak.

Da je v Severni Makedoniji veliko priložnosti za rast, se je strinjal predsednik uprave NLB Skladov Podlogar. Kot je dejal, bodo po zaključku transakcije strankam kmalu tudi ponudili razširjen nabor skladov. Pojasnil je še, da namerava NLB Skupina v prihodnje upravljanje premoženja organizirati pod okriljem NLB Skladov.

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak
Predsednik uprave NLB Brodnjak vidi Severno Makedonijo kot enega od strateško najpomembnejših trgov (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Pod upravljanjem novih 48 milijonov evrov

Predsednica uprave družbe Generali Investments Slovenija Melita Rajgelj Ozebek pa je izrazila zadovoljstvo, da bo družba v Skopju nadaljevala dolgoletno tradicijo zagotavljanja storitev kakovostnega upravljanja premoženja pod okriljem in korporativno identiteto NLB Skupine.

NLB Skladi so največja družba za upravljanje na področju vzajemnih skladov v Sloveniji, pa tudi največja družba za upravljanje po skupnih sredstvih v upravljanju, so zapisali v NLB.

Generali Investments Skopje je medtem tretja največja družba za upravljanje premoženja na severnomakedonskem trgu z 18-odstotnim tržnim deležem. Družba upravlja približno 48 milijonov evrov sredstev strank v štirih različnih investicijskih skladih, enem denarnem, enem uravnoteženem in dvema delniškima skladoma. Zaposluje 10 strokovnjakov, še piše STA.