Kako se ogrevajo rastlinjaki za vseletno vzgojo paradižnika, da so okolju prijazni

featured image

Vsi si želimo uživati svež, na soncu dozorel paradižnik lokalne pridelave, ki do našega krožnika prepotuje čim manj poti. Tak paradižnik je polnega, bogatega okusa in tudi bolj hranljiv. Kako pa nam vsem znano podjetje iz Prekmurja, ki paradižnik prideluje vse leto, poskrbi za njegovo okolju prijazno vzgojo?

5. junija, 2024 10.05

Ko dnevi niso sončni in tudi ne dovolj topli, je treba rastlinjake seveda primerno ogrevati. Pri LUŠTu so našli sistem tudi za zimsko vzgojo paradižnika, ki vključuje kompleksen in okolju prijazen način ogrevanja. V rastlinjaku v Mali Polani uporabljajo pozimi tako imenovan sistem za zimsko vzgojo, največjo površino rastlinjaka v Renkovcih pa ogrevajo s pomočjo geotermalne energije (da geotermalni vodi odvzamejo toploto, uporabljajo toplotno črpalko in toplotni izmenjevalec).

Kaj je geotermalna energija?

Geotermalna energija je obnovljiv in čist vir energije, ki izkorišča visoke temperature Zemljine notranjosti. Ko pridejo na površje, imajo geotermalni viri na celini od 50 do 200 stopinj Celzija. Gre za enega bolj trajnostnih virov energije, saj je zanesljiva in dostopna, elektrarne pa izpuščajo izredno nizke vrednosti emisij ogljikovega dioksida in žveplovega dioksida ter nič dušikovega oksida, kar prispeva k večji kakovosti zraka. Neposredna raba geotermalne energije (ki ni namenjena električni proizvodnji) je torej tudi ogrevanje rastlinjakov za gojenje paradižnika.*

*vir: Zelena Slovenija

Kako to počnejo pri LUŠTu?

Sveži, sočni in slastni paradižniki LUŠT rastejo obsijani s prekmurskim soncem, v hladnejših delih leta pa so v rastlinjaku v Renkovcih pridelani s pomočjo obnovljivega geotermalnega vira energije.

Foto: promocijska fotografija

Poletna pridelava v rastlinjaku v Renkovcih

Rastlinjak v Renkovcih, velik 90 tisoč kvadratnih metrov, ogrevajo z geotermalno energijo iz 1.483 metrov globoke vrtine. Pridelava poteka na integriran, naravi prijaznejši način, saj z uporabo naravnih virov in mehanizmov zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi.

Kako poteka ogrevanje? Iz geotermalne vrtine v bližini rastlinjaka črpajo vročo vodo, ki ji prek toplotnega izmenjevalca in toplotne črpalke odvzamejo le toploto. Dodatno ogrevanje jim omogoča vzgojo paradižnika v hladnih delih leta.

Zimska pridelava v rastlinjaku v Mali Polani

Rastlinjak v Mali Polani pa je namenjen pridelavi paradižnika pozimi. Obsega 34 tisoč kvadratnih metrov. Sistem za zimsko vzgojo paradižnika vključuje kompleksen in obenem okolju prijazen način ogrevanja s soproizvodnjo toplote in elektrike ter odvajanjem ogljikovega dioksida iz izpuhov.

Kako poteka ogrevanje? Ogrevanje vključuje uporabo zemeljskega plina s soproizvodnjo toplote in elektrike, ki jo uporabljajo za dodatno osvetljevanje rastlin*. Ogljikov dioksid, ki nastaja pri izgorevanju zemeljskega plina, prečistijo in vpihujejo v rastlinjak, kjer ga rastline prek fotosinteze pretvorijo v kisik. Tako okolja ne obremenjujejo s toplogrednim plinom.

*Rastline dodatno osvetljujejo po potrebi, v temnejšem delu dneva, ob primanjkljaju naravne svetlobe, med oktobrom in nekje približno do konca marca. Ob tem uporabljajo najsodobnejši sistem zatemnitvenih zaves, ki preprečujejo uhajanje svetlobe iz rastlinjaka v temnejšem delu dneva.

Foto: promocijska fotografija

Dodana vrednost obeh LUŠTnih rastlinjakov

Rastlinjaka, ki ležita v severovzhodnem delu Slovenije, imata tudi odličen geografski položaj, saj lahko LUŠTne paradižnike v enem dnevu dostavijo po vsej Sloveniji. Tako jih lahko tudi mi vse leto uživamo točno takšne, kakršnih si želimo – sveže, sočne, živo rdeče barve in nadvse okusne.