Zlatnik z beneško zgodovino je odličen način varčevanja

Posel PROMOCIJSKO SPOROČILO 20. februarja, 2024 14.58 > 20. februarja, 2024 15.31
featured image

Portret cesarja Franca Jožefa, ki je vladal dlje trajajoči monarhiji v sodobni zgodovini, je upodobljen na številnih zlatnikih. Tudi na dukatu, zlatem kovancu, ki je že desetletja prisoten v naši regiji, in je odličen način varčevanja v manjših zneskih.

20. februarja, 2024 14.58 > 20. februarja, 2024 15.31

V Sloveniji so dukati med bolj prodajanimi zlatniki predvsem med varčevalci, ki želijo razpršitev v manjših enotah. Kuje jih dunajska kovnica Austrian Mint, z ohranjeno podobo in letnico 1915. V družbi Goldman Graff imajo v prodaji dva, enkratni dukat, z maso 3,49 grama, in štirikratni dukat, z maso 13,96 grama, ki ju lahko naročite tudi prek spleta. V originalu so zlatniki pakirani v zaščitni embalaži po 20 kovancev.

Dukat je vse pogosteje prva izbira tudi, ko nekdo išče izvirno, lepo in dragoceno darilo.

Zanimivo je, da je v osnovi dukat beneški zlatnik, ki danes dosega visoke numizmatične vrednosti, če ga seveda najdete na trgu. Leta 1284 ga je dal kovati beneški dož Giovanni Dondolo. Kovali so ga v skoraj nespremenjeni kvaliteti in teži do konca Beneške republike leta 1797. V 16. stoletju je bil najpomembnejša denarna enota v rimskem cesarstvu. Razširjen je bil po vsem svetu in še danes velja za najbolj stabilno valuto vseh časov.

Foto: promocijska fotografija

Zlato že tisočletja ostaja naložbena alternativa, ki deluje kot varovalo pred finančno nestabilnostjo. Poleg tega gre za preprosto naložbo, idealno tudi za začetnike. Kljub temu prinaša znatne donose. V zadnjih petdesetih letih je vrednost zlata rasla med 8 in 15 odstotki na leto, torej precej več kot trenutno aktualne državne obveznice.

V današnjem času je odločitev, kam vložiti prihranke, težka, saj je veliko več možnosti in priložnosti kot kdajkoli prej, ne glede na to, ali je trg uveljavljen, kot je naftni, ali je star le nekaj let, kot je to v primeru NFT, vsaka naložba prinaša tveganje. Pomembno je, da ta tveganja razumete in razmislite, kaj želite od svoje naložbe, hiter donos, tvegano igro ali stabilnost in varnost.

Med naložbami, ki so načrtovane za več generacij, se investicijsko zlato ponaša s številnimi prednostmi. Ko želimo premoženje obogatiti z zlatom, moramo k nakupu pristopiti previdno, opozarjajo v podjetju Goldman Graff, ki je sinonim za kakovost in zaupanje.