Zaradi suma 160-milijonskega oškodovanja Ine obtoženih sedem ljudi

Novice Forbes Slovenija 21. avgusta, 2024 13.04
featured image

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) je vložil obtožnico proti sedmim osebam in eni trgovski družbi zaradi nezakonitosti pri trgovanju s plinom in s tem povezanega 160-milijonskega oškodovanja Ine.

21. avgusta, 2024 13.04

Hrvaško specializirano tožilstvo (Uskok) je vložilo obtožnico zaradi organiziranega kriminala, zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju in pranja denarja v zadevi Ina. Afero so na Hrvaškem označili za enega od največjih ropov v zgodovini države.

V preiskavi, ki se je začela avgusta 2022, so preiskovalci do zdaj zaslišali številne priče, pregledali okoli 250 računov ter analizirali skoraj 40 mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih tehničnih naprav.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Obtožnica navaja, da so se obtoženi dogovorili, da Ina prek družbe Plinara istočne Slavonije podjetju OMS upravljanje prodaja plin po netržno nizkih cenah, do 19,80 evra na megavatno uro (MWh). Podjetje OMS pa ga je prodajalo naprej v tujino po do 346,36 evra na MWh.

S tem so ustvarili skupno 187,6 milijona evrov prihodkov oziroma 158,2 milijona evrov dobička, a ob tem Ino oškodovali za 159,8 milijona evrov.

Sredstva, ki so jih zaslužili s prodajo plina, so obtoženci vlagali v nepremičnine, vozila, sklade in kriptovalute ter uporabljali druge načine prikrivanja nezakonitega izvora denarja, še piše STA.

Obtoženih sedem ljudi

Kot so ob razkritju afere pred dvema letoma poročali hrvaški mediji, je policija v povezavi z oškodovanjem Ine pridržala tedanjega direktorja oddelka Ine za naravni plin Damirja Škugorja, njegovega očeta Daneta Škugorja, lastnika podjetja OMS upravljanje Gorana Husića in Josipa Šurjaka ter predsednico uprave družbe Plinara istočne Slavonije Marijo Ratkić.

Dva meseca kasneje so pridržali še direktorja iz Ine Stjepana Leka in direktorja podjetja za trgovanje s plinom EVN Croatia Plin Vlada Mandića.

Po razkritju afere Ina se je pod drobnogledom hrvaških medijev – domnevno pa tudi policije – med drugim znašlo podjetje mame Damirja Škugorja Tri D Rada. Tega so kasneje policisti preiskovali zaradi ločenega posla s podjetjem PPD v lasti Pavaa Vujnovca, novega lastnika Mercatorja. Kot je pisal Jutarnji list, naj bi se policisti spraševali, ali je bilo mamino podjetje kanal za podkupovanje Škugorja.

oznake