Za slovenskega proizvajalca avtomatiziranih linij predlagan stečaj

Novice Forbes Slovenija 10. avgusta, 2024 12.53
featured image

Med razlogi za insolventnost družbe Robotika Kogler je po besedah direktorja Renata Vindiša upad naročil v zadnjih dveh letih.

10. avgusta, 2024 12.53

Podjetje Robotika Kogler iz Šratovcev v občini Radenci, ki izdeluje pakirno paletirne sisteme, se je v zadnjih dveh letih soočalo z upadom naročil. Delavci podjetja, skupaj je zaposlenih osem, zadnjega pol leta niso dobivali plač, zato je sindikat na sodišče vložil predlog za stečaj.

Sekretar pomurskega Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Robert Seršen je povedal, da so za predlog stečaja pridobili podpise zaposlenih. “Na sodišče smo predlog podali junija,” je dejal. Po njegovih besedah sicer direktor Renato Vindiš te zahteve ni podpisal.

Vindiš je pojasnil, da je zaposlenim avgusta obljubil, da bo podjetje poravnalo vse obveznosti, ki jih ima do njih, ob tem pa zanikal navedbe sindikata, da je nasprotoval stečaju. Kot je priznal, pa si stečaja ni želel, ker prinaša dolgotrajne postopke: “Želel sem, da bi bile določene obveznosti izplačane prej. Družba ima dovolj kapitala za poplačilo upnikov, tudi zaposlenih.”

Najbolj jih je prizadelo omejevanje trgovanja zaradi vojne v Ukrajini

Podjetje je konec lanskega leta zaposlovalo 20 delavcev, nato pa se jih je precej upokojilo. Trenutno je po Vindiševih besedah zaposlenih osem oseb, nekaj jih nameravajo prezaposliti. “Delavci so bili vseh 17 let skupnega sodelovanja vedno na prvem mestu,” je zatrdil.

Med razlogi za insolventnost družbe je navedel upad naročil v zadnjih dveh letih. “Cena lesnih peletov je strmoglavila, investicije so zastale. To se je že dogajalo, ni pa tako dolgo trajalo,” je opisal. Kupci so prestavljali naložbe, najbolj pa jih je prizadelo omejevanje trgovanja zaradi vojne v Ukrajini.

“Tudi mi imamo dolžnike. Del smo uspeli izterjati, pomemben del pa je ostal odprt. Eden naših dolžnikov iz Nemčije je razglasil stečaj,” je povedal in ocenil, da so bili letos prisiljeni odpisati okrog 100.000 evrov terjatev.

V družbi so v zadnjem obdobju po njegovih besedah v poslovanje in produktivnost vložili več kot dva milijona evrov. Avtomatizirane linije Robotike Kogler je moč najti na trgih EU ter na trgih nekdanje Jugoslavije in Rusije. Največja trga podjetja sta Nemčija in Avstrija.