Za projekte socialnih podjetij in zadrug na nekaterih območjih 400 tisoč evrov

Novice Forbes Slovenija 23. septembra, 2024 11.16
featured image

Med 22 prispelimi vlogami je bilo izbranih deset projektov.

23. septembra, 2024 11.16

Na razpis za spodbujanje zagona in razvoja dejavnosti socialnih podjetij in zadrug na obmejnih problemskih območjih je prispelo 22 vlog. Izbranih je bilo deset najbolje ocenjenih vlog, za katere bo ministrstvo za gospodarstvo iz proračunskih sredstev skupaj namenilo skoraj vseh razpisanih 400.000 evrov, piše STA.

Skupna vrednost vseh vlog prijaviteljev skupaj z lastnimi viri znaša skoraj 970.000 evrov, pri čemer so prijavitelji zaprosili za sofinanciranje projektov v skupni vrednosti 876.000 evrov.

“Deset izbranih projektov bo s svojimi socialno podjetniškimi poslovnimi modeli prispevalo k razvoju inovativne ponudbe in reševanju ključnih izzivov v obmejnih problemskih območjih, kot so kakovost bivanja, prometne dostopnosti, dostopnosti do storitev, gospodarskega stanja ali demografskega stanja,” so zapisali na ministrstvu.

Podprti projekti

Podprti projekti naslavljajo problematiko prevelike obremenitve okolja v turistično izpostavljenih občinah v poletnem času in so usmerjeni v razvoj turistične ponudbe skozi celotno leto ter sočasnega vključevanja lokalnega prebivalstva in združevanja razpršenih ponudnikov v oddaljenih krajih, še piše STA.

Podprti bodo projekti, ki v lokalnem okolju spodbujajo kakovost bivanja starejših predvsem s prilagajanjem bivanjskih prostorov in storitev njihovim potrebam.

Prav tako bodo podprli projekt, ki bo usmerjen v blaženje posledic lanskih katastrofalnih poplav, in projekt, ki je usmerjen v spodbujanje podjetništva mladih ter povezovanja lokalne skupnosti v oblikovanje edinstvene ponudbe lokalnih proizvodov.