Vodstvo Boeinga prekinilo stavkovna pogajanja

Novice Forbes Slovenija 9. oktobra, 2024 13.10
featured image

Delavci zahtevajo 40-odstotno povišanje plač. V vodstvu odgovarjajo, da se o takih zahtevah ni mogoče pogajati.

9. oktobra, 2024 13.10

Stavki v ameriškem proizvajalcu letal Boeing, ki traja že od sredine septembra, še ni videti konca. Potem ko je največji sindikat v podjetju vodstvo obtožil, da ni pripravljeno izboljšati predloga nove štiriletne kolektivne pogodbe, so pristojni ponudbo umaknili in prekinili stavkovna pogajanja, poroča STA.

Mednarodno združenje strojnikov, ki v Boeingu zastopa okoli 33.000 zaposlenih, je stavko sprožilo 13. septembra, ker ni bilo zadovoljno s prejšnjim predlogom nove kolektivne pogodbe.

“Zahteve, o katerih se ni mogoče pogajati”

Odtlej so stekli trije krogi pogajanj. “Naša ekipa se je pogajala v dobri veri in da bi dosegli kompromis, podala nove in izboljšane predloge, vključno z zvišanjem neto izplačil in glede upokojevanja,” je dejala operativna direktorica v Boeingu Stephanie Pope.

Po njenih besedah sindikat teh predlogov ni resno obravnaval. “Namesto tega je postavil zahteve, o katerih se ni mogoče pogajati, saj niso več sprejemljive, če želimo ostati konkurenčno podjetje. Glede na to nadaljnja pogajanja v tem trenutku niso smiselna in smo ponudbo umaknili,” je pojasnila Pope.

Ne glede na to v Boeingu ostajajo zavezani iskanju rešitve in bodo sodelovali s sindikatom, ko bo ta pripravljen na rešitve, ki bi ohranile podjetje, je zatrdila. Razkrila je še, da je stavka že močno prizadela poslovanje podjetja, pa tudi njihove stranke, poroča STA.

Sindikat vztraja pri 40-odstotnem zvišanju plač

V sindikatu so medtem opozorili, da zadnja Boeingova ponudba, ki v prihodnjih štirih letih predvideva 30-odstotno povečanje neto izplačil, ne zadošča. Predhodni predlog je predvidel 25-odstotno zvišanje, pa so ga delavci zavrnili z veliko večino, so spomnili.

Sindikat sicer zahteva 40-odstotno zvišanje plač. Zaposleni v letalskem proizvajalcu so namreč v preteklem desetletju večkrat privolili v zamrznitev in so včasih zaslužili manj kot kuhinjsko osebje v restavraciji s hamburgerji, so kritični v sindikatu.

V Boeingu je bila zadnja stavka pred tem izpeljana leta 2008, trajala je 57 dni, podjetje pa je po ocenah analitikov stala okoli dve milijardi dolarjev, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti