Močna rast davčnih prilivov, proračunska blagajna pa vseeno v rdečem

Novice Forbes Slovenija 4. julija, 2024 16.15
featured image

S finančnega ministrstva so sporočili, da je primanjkljaj ob polletju znašal 346 milijonov evrov. Proračunski prihodki so po njihovih besedah skladni z načrti, medtem ko so odhodki nekaj nižji.

4. julija, 2024 16.15

V državni proračun se je v prvih šestih mesecih steklo sedem milijard evrov, kar je skladno z načrti. Odhodki so bili s 7,3 milijarde evrov nekoliko nižji. To po pojasnilih finančnega ministrstva ni presenetljivo, saj proračunsko načrtovanje v zadnjih letih poteka v negotovih okoliščinah, poroča STA. Primanjkljaj je znašal 346 milijonov evrov.

Čas debelih krav

Največji del proračunskih prihodkov so davčni prilivi. Ti so, kot so sporočili s finančnega ministrstva, v prvih šestih mesecih znašali 6,1 milijarde evrov oziroma 13,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Na prihodkovni strani je bilo za 2,5 milijarde evrov davka na dodano vrednost. Ta številka je za 7,1 odstotka višja kot pred letom dni.

Prilivi od dohodnine so se zvišali za 24,4 odstotka na 1,1 milijarde evrov. K tolikšni rasti sta poleg visoke zaposlenosti in rasti plač prispevala še ugoden poračun premalo plačanega davka glede na akontacije dohodnine od dejavnosti in zvišanje teh akontacij, so pojasnili na ministrstvu.

Celotni prilivi od dohodnine sicer ne ostanejo državnemu proračunu, saj del prejmejo občine. Skupaj so letos iz tega naslova prejele 755 milijonov evrov oziroma 3,4 odstotka več kot lani.

Davka od dohodkov pravnih oseb se je do konca junija v proračun steklo milijardo evrov oziroma 36,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ta rast je posledica visokega neto poračuna premalo plačanega davka glede na akontacije, v čemer na finančnem ministrstvu vidijo dokaz veliko boljšega poslovanja podjetij od pričakovanj v lanskem letu, predvsem v bančnem sektorju. Znesek je višji tudi zaradi začasnega zvišanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb.

Dodajmo, da država v celem letu pričakuje 1,5 milijarde evrov prilivov od davka od dohodkov pravnih oseb – trenutno je torej na dveh tretjinah načrtovanega letnega izplena.

Medtem so se prilivi od trošarin v prvem polletju znižali za 2,5 odstotka na 780 milijonov evrov.

Ilustracija 20 evrskega bankovca
Celotni prilivi od dohodnine ne ostanejo državnemu proračunu. Del prejmejo tudi občine. (Foto: Bor Slana/BOBO)

Rast tudi na odhodkovni strani

Na odhodkovni strani so se transferji posameznikom in gospodinjstvom v obravnavanem obdobju povečali za 3,6 odstotka, na milijardo evrov. Ta rast je med drugim posledica večjega obsega sredstev za zagotavljanje osebne asistence.

Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je bilo iz državnega proračuna izplačanih 1,1 milijarde evrov oziroma 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zaradi letošnje 8,8-odstotne uskladitve pokojnin in izplačila letnega dodatka za upokojence se je znesek za pokojninsko blagajno povečal za 23,7 odstotka na 864 milijonov evrov, piše STA.

Za investicije je bilo od januarja do junija iz proračuna izplačanih 504 milijone evrov oziroma dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani. V lanskem letu je bilo za ta namen izplačanih rekordnih 2,2 milijarde evrov, letošnja dinamika pa dobro sledi lanski, so komentirali na ministrstvu. Vlagamo v vojsko, železniško infrastrukturo, razvoj podeželja in raziskovalno opremo, so našteli.

Subvencij je bilo v prvem polletju izplačanih za 390 milijonov evrov, kar je 16,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Obseg izplačil je nižji predvsem zaradi zmanjšanja pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize, so pa bila zaradi draginje letos izplačana nadomestila dobaviteljem električne energije in plina.