V Nemčiji bolj optimistične napovedi gospodarske rasti

Novice Forbes Slovenija 20. junija, 2024 11.21
featured image

Nemški inštitut za gospodarske raziskave Ifo je zvišal svojo napoved rasti nemškega gospodarstva v letošnjem letu.

20. junija, 2024 11.21

Nemško gospodarstvo se bo letos okrepilo za 0,4 odstotka, v najnovejši gospodarski napovedi ocenjuje münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, potem ko je Nemčiji pred tem napovedal 0,2-odstotno rast. Za leto 2025 so na inštitutu napoved ohranili pri 1,5-odstotni rasti, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Trenutno se poraja novo upanje. Nemško gospodarstvo se počasi prebija iz krize, druga polovica letošnjega leta naj bi bila bistveno boljša od prve,” je objavo podatkov pospremil vodja ekonomskih raziskav pri Ifu Timo Wollmershäuser.

V drugi polovici leta naj bi stopnja inflacije v največjem evrskem gospodarstvu padla na 2,2 odstotka, potem ko je lani v istem obdobju dosegla 5,9 odstotka. “V preostanku leta se bo kupna moč zasebnih gospodinjstev verjetno okrepila, makroekonomsko okrevanje pa naj bi se pospešilo, ko se potrošniška poraba normalizira,” ocenjuje Wollmershäuser.

Nemški kancler Olaf Scholz v tovarni BMW
Nemško gospodarstvo se počasi prebija iz krize. Na sliki kancler Olaf Scholz med obiskom tovarne BMW (Foto: PROFIMEDIA)

Pri Ifu v istem obdobju pričakujejo tudi okrevanje svetovne blagovne menjave in industrijske proizvodnje. K temu bo prispevalo postopno povečanje naložb, podprto z rahljanjem denarne politike. Ob tem do konca leta napovedujejo tudi še dve znižanji obrestnih mer s strani Evropske centralne banke.

Število delovno aktivnih naj bi se v Nemčiji letos po oceni inštituta povečalo s 45,9 milijona na 46,1 milijona, prihodnje leto pa na 46,2 milijona. Z 2,6 na 2,7 milijona naj bi se povečalo tudi število brezposelnih, prihodnje leto pa naj bi znova padlo na 2,6 milijona.

Javnofinančni primanjkljaj se bo z 99 milijard evrov zmanjšal na 73 milijard evrov, v prihodnjem letu pa se bo ustavil pri 54 milijardah evrov.