EU bi konkurenčnost krepila tudi s pomočjo vesoljskega sektorja

Novice Forbes Slovenija 24. maja, 2024 15.34 > 24. maja, 2024 15.35
featured image

Ministri EU so v Bruslju zasedali v okviru sveta za konkurenčnost v Bruslju ter vrha o vesolju. Soočili so tudi mnenja o evropskem vesoljskem pravu.

24. maja, 2024 15.34 > 24. maja, 2024 15.35

V imenu Slovenije se je dogodka udeležil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež. Udeleženci srečanja so se med drugim strinjali, da se lahko konkurenčnost EU spodbuja tudi s pomočjo vesoljskega sektorja.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, so udeleženci sveta za konkurenčnost prvi dan zasedanja posvetili področju vesolja. Ministri so med drugim potrdili sklepe o krepitvi evropske konkurenčnosti s pomočjo vesolja, ko smo priča globalnemu preoblikovanju vesoljskega sektorja in njegovi izjemni vlogi pri oblikovanju prihodnje evropske blaginje, konkurenčnosti, varnosti in avtonomnosti. Poudarili so tudi moč evropskega vesoljskega sektorja in njegovo odličnost v znanosti, raziskavah, spretnostih, storitvah in aplikacijah ter njegovo močno in raznoliko vesoljsko industrijo.

Ministri so ob tem soočili tudi mnenja o evropskem vesoljskem pravu. V zvezi s tem Evropska komisija pripravlja predlog vesoljskega zakona EU, s katerim želi podpreti razvoj in delovanje notranjega trga za vesoljski sektor.

Državni sekretar Frangež je, kot so njegove besede povzeli na ministrstvu, ob tem dejal, da Slovenija podpira čim hitrejšo pripravo in delo na vesoljski zakonodaji EU. Ob predvidenih stebrih trajnosti, odpornosti in varnosti v vesolju je Evropsko komisijo pozval k premisleku o oblikovanju predloga za ustanovitev evropske vesoljske platforme za industrijo, novo vesolje in inovacije, poroča STA.

“Slovenija se s svojo obetavno vesoljsko industrijo, zagonskimi podjetji, malimi in srednje velikimi podjetji, raziskavami in inovacijami, želi vključiti v reševanje teh velikih izzivov. Te vidimo kot priložnost za razvoj novih izdelkov, novih rešitev in novih industrij,” je dejal.

Sprejeta resolucija o krepitvi konkurenčnosti s pomočjo vesoljskega sektorja

Ob tem je potekalo tudi zasedanje Sveta Evropske vesoljske agencije (European Space Agency). Ministri so sprejeli resolucijo o krepitvi konkurenčnosti Evrope s pomočjo vesoljskega sektorja.

Drugi dan zasedanja sveta za konkurenčnost je bil namenjen notranjemu trgu in industriji. Ministri so odobrili sklepe sveta o konkurenčni evropski industriji, ki je “gonilna sila zelene, digitalne in odporne prihodnosti”. Izhodišče za ukrepanje so spremenjene globalne razmere in napetosti, vključno z zaostreno globalno konkurenco, s čimer se sooča evropska industrija, predvsem zaradi dosedanjih kriz, vse od pandemije naprej. “Cilji bodoče strateške industrijske agende morajo iti v smeri odzivne EU, ki bo hitrejša pri odločanju, strateško osredotočena in prilagodljiva na spremembe,” je navedel Frangež.

EU bi po oceni Slovenije zato morala okrepiti javne naložbe, kjer “ne gre le za odpravljanje napak, ampak za aktivno oblikovanje in ustvarjanje trgov”.

Ministri so ob tem prav tako odobrili sklepe sveta o prihodnosti notranjega trga na podlagi poročila na visoki ravni, ki ga je naročil Evropski svet, ter sklepe sveta o posebnem poročilu Evropskega računskega sodišča o javnih naročilih v EU. Slovenija, kot so spomnili na ministrstvu, postavlja zagotavljanje dobro delujočega notranjega trga v središče njenih prizadevanj.

V luči tega je treba posebno pozornost nameniti izboljšanju in poenostavitvi zakonodaje, kar pomeni, da mora biti izboljšanje pravne ureditve obravnavana prednostno. “Zmanjšanje regulativnega in administrativnega bremena je zato nujno. Slovenija pričakuje, da se bo na podlagi sklepov izoblikovala strategija s konkretnimi predlogi, ki bi morala zagotoviti, da se vidik enotnega trga upošteva na vseh področjih politike,” so povzeli na ministrstvu, še piše STA.