Trgovec, ki prihaja v Slovenijo, zaradi nepoštenih praks kaznovan na Hrvaškem

Novice Forbes Slovenija 2. oktobra, 2024 11.08
featured image

Hrvaška Agencija za varstvo tržne konkurence je trgovsko verigo Studenac, ki v Sloveniji prevzema trgovsko verigo Kea, oglobila s 132.000 evri.

2. oktobra, 2024 11.08

Hrvaškega trgovca Studenac je Agencija za varstvo tržne konkurence (AZTN) obravnavala zaradi hujše kršitve zakona o prepovedi nepoštenih poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano. V postopku so ugotovili, da je Studenac kmetijskim dobaviteljem vsilil nepošteno trgovinsko prakso in uporabil znatno pogajalsko moč, ob tem pa je uporabljal pogodbe, ki niso bile sestavljene v skladu z določili poslovnih praks v verigi preskrbe s hrano, poročajo mediji na Hrvaškem.

Studenac je tudi zaračunaval kmetom za objavo izdelkov v letakih, ob tem pa je popuste odšteval od dogovorjenih cen, kar pred tem ni bilo predhodno pisno dogovorjeno z dobavitelji. Ob tem je AZTN ugotovil še, da je Studenac nezakonito vračal kmetijske in živilske izdelke, ki se niso prodali, čeprav to pred tem v pogodbah z dobavitelji ni bilo dogovorjeno, predvsem pri hitro pokvarljivih izdelkih. Za vse kršitve mora plačati 132.000 evrov kazni.

V Sloveniji kupili verigo trgovin Kea

Najhitreje rastoči trgovec z živili na Hrvaškem (po prihodkih) je septembra vstopil tudi na slovenski trg, kjer je uradno prevzel slovensko družinsko živilsko verigo trgovin Kea.

Kea ima okoli 250 zaposlenih in 32 trgovin, večinoma na Celjskem in Savinjskem, pa tudi na Mariborskem, Primorskem in v Prekmurju. Lani je ustvarila okoli 48,5 milijona evrov prihodkov od prodaje (leto prej 45,8 milijona) in približno 1,35 milijona evrov čistega dobička, kar je okoli petino manj kot leto prej. S strategijo rasti so po letu 2018, ko so prešli v last poljskega Enterprise Investors, število trgovin povečali s 385 na 1.300. S tem so postali največja mreža trgovin v državi.

Zeleno luč za prevzem je Studencu v začetku septembra prižgala tudi Agencija RS za varstvo konkurence.