Trgovci priprave na božič začenjajo prej

Novice Forbes Slovenija 18. septembra, 2024 14.17
featured image

Trgovce skrbi pravočasna dobava božičnih daril. Zaradi napadov na trgovske ladje v Rdečem morju se je namreč odprema blaga zamaknila za dva meseca. Ker pa se bodo morali znajti tudi s skladiščenjem, je pričakovati, da bodo darila letos nekoliko dražja.

18. septembra, 2024 14.17

Čeprav nas od božiča ločijo še trije meseci, se trgovci že pripravljajo na decembrsko visoko sezono, ko potrošnike zajame predpraznična nakupovalna mrzlica. Zaradi težav pri dobavi blaga jih namreč skrbi, da bi bili v tako pomembnem prodajnem obdobju slabo založeni, poroča Euronews.

Val terorističnih napadov na mednarodni ladijski promet, ki jih izvajajo jemenski hutijevci, je komercialnim ladjam onemogočil plovbo čez Rdeče morje. To skupaj s podražitvami ladijskega prometa za trgovce predstavlja precejšnje težave.

Če želijo podjetja kar najbolje izkoristiti dobičkonosno božično sezono, nimajo druge možnosti, kot da poskušajo blago naročiti čim prej in se tako izogniti nadaljnjim podražitvam.

Strošek prevoza višji za 270 odstotkov

Čez Rdeče morje vodi ena najpomembnejših ladijskih poti na svetu, tu se pretaka od 12 do 15 odstotkov svetovne trgovine. Izogibanje temu območju ni lahka naloga: kontejnerske ladje morajo iz azijskih proizvodnih regij pluti okoli Rta dobrega upanja v Južni Afriki, kar čas prevoza podaljša za 12 dni, podjetjem pa povzroča milijonske stroške.

tovorna ladja v Južni Afriki
Pot okoli Rta dobrega upanja dobavo blaga podaljša za 12 dni (Foto: PROFIMEDIA)

Euronews piše, da se je strošek kontejnerskih prevozov po Hamasovem napadu na Izrael povišal za kar 270 odstotkov. Tako je avgusta 2023 prevoz kontejnerja stal 1.249,20 evra, minuli mesec pa je bila cena 4.660,43 evra.

Zamude pri elektroniki, oblačilih in modnih dodatkih

Posledice bodo čutile vse večje države uvoznice v Evropi, še posebej Nemčija in Združeno kraljestvo, je pojasnil Patrick Lepperhoff iz mednarodnega podjetja za upravljanje dobavnih verig INVERTO.

“Gospodarstvo v Nemčiji in Združenem kraljestvu je močno odvisno od nemotenih globalnih trgovinskih tokov. Motnje bi zato lahko povzročile povišanje stroškov prevoza in zamude. To pa bi lahko vplivalo na cene in razpoložljivost izdelkov,” je povedal za Euronews. Izpostavil je predvsem elektroniko, oblačila in modne dodatke ter potrošno blago.

Popusti za zgodnje nakupe daril?

Težave v Rdečem morju imajo po njegovih besedah širši vpliv na dobavne verige. “Poletje je običajno mirnejši čas za prevoze in skladiščenje. Trenutno pa je ladijski promet izjemno zaseden. Zato se zapleteni proces dobave blaga v trgovine pred božičnim obdobjem, ki je ključno, začenja dva meseca bolj zgodaj,” je rekel Lepperhoff.

Po njegovih besedah to trgovce sili v naročanje večjih zalog veliko prej, zato zanje morda ne bodo imeli dovolj skladiščnega prostora. “Morda bodo morali poiskati dodatne kratkoročne kapacitete za skladiščenje, kar pa je lahko zelo drago,” je dodal.

Lepperhoff je zavrnil možnost, da bi trgovci potrošnikom, ki bodo božična darila kupili bolj zgodaj, ponudili popuste in se tako izognili dražjemu skladišču. Tako pa Lepperhoff pričakuje, da bi se lahko cene celo zvišale.