Tožbam ne konca ne kraja: “Predrznost Sheina je neverjetna”

Novice Forbes Slovenija 21. avgusta, 2024 19.12
featured image

Kitajski velikan hitre mode Shein in spletni trgovec poceni oblačil Temu se borita za prevlado na trgu in že nekaj časa eden proti drugemu vlagata tožbe. Spor se zaostruje, v novi tožbi Shein Temuju očita krajo intelektualne lastnine.

21. avgusta, 2024 19.12

Spletni velikan hitre mode Shein je proti konkurenčnemu podjetju Temu vložil novo tožbo. Kitajski nakupovalni platformi očita krajo modelov oblačil, ponarejanja fotografij izdelkov in drugih vrst goljufij. Shein navaja, da Temu nizke cene izdelkov zagotavlja ravno na račun kraje njihovih idej. Shein se sicer zadnje čase tudi sam srečuje z vse pogostejšimi kritikami in tožbami, da ponareja dizajne manjših blagovnih znamk in modnih oblikovalcev, poroča AP.

Pri Temuju so se na tožbo, ki je bila vložena na zvezno sodišče v Washingtonu, že odzvali. Njihov tiskovni predstavnik je Sheinovo “predrznost” označil za neverjetno. “Podjetje Shein, ki je tudi samo pokopano pod goro tožb na področju intelektualne lastnine, si je drznilo izmišljevati obtožbe proti drugim,” je zapisal v izjavi.

Premirje ni trajalo dolgo

Tožba proti Temuju pomeni novo zaostritev med velikanoma hitre potrošnje, ki se že nekaj časa borita za prevlado na ameriškem trgu. Večkrat sta se tudi že srečala na sodiščih.

Temu, ki je v lasti kitajskega podjetja za elektronsko trgovanje PDD Holdings, je denimo v eni izmed tožb trdil, da Shein svoje proizvajalce oblačil sili v nepoštene dogovore, s katerimi jim preprečuje individualno sodelovanje s Temujem, tudi poroča AP.

Družba Shein, ki je bila ustanovljena na Kitajskem, nato pa je sedež preselila v Singapur, pa je v eni izmed prejšnjih tožb Temuju očitala zavajajoče poslovne prakse in zavajanja potrošnikov z ustvarjanjem lažnih profilov na družbenih omrežjih, kjer naj bi uporabljali ime družbe Shein, a preusmerjali na platformo Temu.

Obe podjetji sta medsebojne tožbe lani oktobra umaknili. A ni trajalo dolgo. Temu je že dva meseca zatem proti Sheinu vložil novo tožbo. V njej je tekmecu med drugim očital, da z “mafijskim ustrahovanjem dobaviteljev” poskuša zatreti rast platforme Temu v ZDA.