Tehnološki velikan naletel na odpor: zaposleni se ne želijo vrniti v pisarne

Novice Marko Rabuza 22. junija, 2024 20.00
featured image

Skoraj polovica zaposlenih v ameriški družbi Dell je zavrnila vrnitev v pisarno, čeprav zaradi tega ne bodo mogli napredovati.

22. junija, 2024 20.00

Velika tehnološka podjetja si v zadnjih mesecih prizadevajo za vrnitev svojih zaposlenih v pisarne, vendar se mnogi soočajo s težavami in odporom zaposlenih.

Zadnji v vrsti se na težave naleteli v proizvajalcu računalnikov Dellu, kjer so v začetku leta napovedali novo pobudo za vrnitev v pisarne. V pozivu so se morali zaposleni opredeliti, ali bi delali hibridno ali na daljavo.

Hibridni sistem v njihovem podjetju pomeni, da preverjajo njihovo prisotnost preko računalnika, zaposleni pa morajo v treh mesecih (četrtletju) fizično v pisarni oddelati 39 dni, kar preračunano pomeni tri dni na delovni teden.

Kdor je izbral delo na daljavo, pa se je strinjal, da ne bo mogel napredovati ali pa se zaposliti na novih delovnih mestih v podjetju.

Presenetljivi rezultati

Kljub strogim pogojem so rezultati presenetili vodstvo Della. Skoraj polovica zaposlenih za polni delovni v čas v ZDA je namreč izbrala delo na daljavo, poroča Business Insider, ki je pridobil interne rezultate ankete. Tako se je Dellu porušil načrt, da bi jim bolj množično uspelo vrniti delavce v prostore podjetja.

Kakšni so bili razlogi za njihove odločitve?

Pri Business Insiderju so se pogovarjali z več zaposlenimi, ki so na pozivu obkrožili delo na daljavo. Med razlogi za takšno odločitev so navedli več prostega časa in manjšo finančno obremenitev in da se takšni obliki dela ne želijo odpovedati.

Eden od zaposlenih je pojasnil, da je bilo njegovo življenje pred epidemijo koronavirusa “v bistvu dom in delo” in da je bilo malo časa za kaj drugega.

Nekateri so dejali, da so se njihove lokalne pisarne po pandemiji zaprle ali da jih napredovanja ne zanimajo oziroma ne morejo več napredovati, razen če bi postali vodje oddelkov.

Drugi sogovornik pa je menil, da se mu ne zdi smiselno osebno prihajati v pisarno, saj je bila večina njegove ekipe prerazporejene po pisarnah v drugih mestih in bi se tako tudi na sedežu podjetja še vedno udeleževal spletnih sestankov preko Zooma. “Tudi znanci, ki delajo po hibridnem modelu, poročajo o praznih pisarnah in številnih videoklicih,” je dejal eden od njih.

“S plačo, ki jo prejemamo, bi vrnitev v pisarno pustila veliko luknjo v našem proračunu,” pa je dodal tretji.

Razmišljajo o menjavi službe

Številni sogovorniki so priznali, da razmišljajo o menjavi službe, ki bi jim še naprej omogočala delo od doma, še poroča Business Insider.

Dell je lani zabeležil 88,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 14-odstotni padec. V prvem četrtletju poslovnega leta 2025 je podjetje poročalo o 22,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za šest odstotkov več kot v enakem četrtletju prejšnjega leta.

Dell seveda ni edino podjetje, ki se spopada s težavnim vračanjem zaposlenih v pisarne. Podobne težave in notranje boje imajo tudi v Applu.

Dell je sicer v pozivu k vrnitvi v pisarne med drugim navedel, da so osebni stiki v kombinaciji s prilagodljivim pristopom ključnega pomena za spodbujanje inovacij in razlikovanja vrednosti”.

oznake