Število zaposlenih julija padlo, a v primerjavi z lanskim še naraslo

Novice Forbes Slovenija 17. septembra, 2024 11.06
featured image

Julija je bilo v primerjavi z enakim obdobjem lani za dober odstotek več zaposlenih. V primerjavi z junijem pa se je število znižalo. Ob tem se že pol leta zvišuje število samozaposlenih in dosega rekorde.

17. septembra, 2024 11.06

Število delovno aktivnih se je julija na mesečni ravni drugi mesec zapored znižalo, za 0,3 odstotka na okoli 943.300, kar je sicer 1,1 odstotka več kot pred letom dni. Pri tem se je glede na junij število zaposlenih znižalo, število samozaposlenih pa zvišalo in doseglo najvišjo vrednost doslej, poroča STA.

Kot je danes objavil državni statistični urad, se je število zaposlenih glede na junij znižalo za okoli 3.300 manj oz. za 0,4 odstotka. Število samozaposlenih pa se je zvišalo šesti zaporedni mesec, tokrat za nekaj več kot 200 ali za 0,2 odstotka, in z okoli 102.900 doseglo najvišjo vrednost, odkar spremljajo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu.

Med delovno aktivnimi se je nekoliko izraziteje zmanjšalo število žensk, in sicer za nekaj manj kot 1.900 ali za 0,4 odstotka, od tega skoraj polovica v izobraževanju. Pri moških je število upadlo za nekaj več kot 1.100 ali za 0,2 odstotka, med temi nekaj manj kot polovica v predelovalnih dejavnostih.

Največji padec v izobraževanju

V primerjavi z junijem se je število delovno aktivnih znižalo v 14 področjih dejavnosti, zvišalo pa v šestih. Največji upad so zaznali v izobraževanju, za okoli 1-100 oseb ali za 1,4 odstotka. “To je običajno za poletne mesece zaradi poteka pogodb o zaposlitvi za določen čas in zaključka obdobja pripravništev,” pravijo na statističnem uradu, poroča STA.

Z izrazitejšim znižanjem na mesečni ravni so sledile predelovalne dejavnosti, in sicer za skoraj 900 oseb ali za 0,4 odstotka. Na drugi strani pa se je število delovno aktivnih najbolj povečalo v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, za 38 ali za 0,2 odstotka.

V medletni primerjavi je bilo delovno aktivnih za 1,1 odstotka več. Število se je povečalo pri zaposlenih (za 0,9 odstotka) in samozaposlenih (za 2,4 odstotka) ter tako pri moških (za 1,6 odstotka) kot pri ženskah (za 0,5 odstotka).

V primerjavi z julijem lani je bilo delovno aktivnih v izobraževanju za 1,8 odstotka več, medtem ko je njihovo število v predelovalnih dejavnostih upadlo za 0,3 odstotka.