Številne kitajske naložbe v Srbiji: v 10 letih vložili šest milijard dolarjev

Novice Forbes Slovenija 15. septembra, 2024 11.47
featured image

Kitajska je v Srbijo v desetih letih vložila več kot šest milijard dolarjev, trgovinska izmenjava med državama pa se je povečala za osemkrat.

15. septembra, 2024 11.47

Kitajska je v Srbijo od leta 2014 do leta 2023 vložila več kot šest milijard dolarjev, je minuli teden na konferenci o gospodarskem in trgovinskem sodelovanju med kitajsko provinco Shandong in Srbijo v Beogradu po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal državni sekretar na srbskem ministrstvu za notranjo in zunanjo trgovino Stevan Nikčević, povzema STA.

Nikčević je še poudaril, da je Kitajska med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Srbije in največjimi vlagateljicami v srbsko gospodarstvo.

Izpostavil je tudi učinke sporazuma o prosti trgovini, ki sta ga lani v Pekingu podpisali Srbija in Kitajska ter je začel veljati v začetku letošnjega julija. Kot je dejal, sporazum zajema postopno zmanjševanje in liberalizacijo 90 odstotkov trgovinske izmenjave med državama, že letos pa so liberalizirali trgovino za več kot 60 odstotkov izdelkov.

Jovana Majstrović iz srbske gospodarske zbornice (PKS) je medtem navedla, da je bila pokritost uvoza z izvozom s Kitajsko v prvih šestih mesecih okoli 35-odstotna. Izvoz je znašal okoli 950 milijonov dolarjev, uvoz pa nekaj več kot dve milijardi dolarjev, še dodaja STA.

Kitajski veleposlanik v Srbiji Li Ming je po pisanju srbske Nove ekonomije na konferenci medtem poudaril, da se je dvostranska trgovina med državama v zadnjih desetih letih povečala za osemkrat, izvoz iz Srbije na Kitajsko pa v letu 2023 za kar 180-krat.

“Neposredne kitajske naložbe v Srbiji znašajo 1,37 milijarde evrov. Kitajska je postala drugi največji trgovinski partner Srbije in glavni vir naložb. Po statističnih podatkih so kitajska podjetja v Srbiji ustvarila več kot 20.000 delovnih mest, v zadnjih letih pa se provinca Shandong z naložbami vse bolj vključuje v Srbijo,” je dejal.

Bruto domači proizvod Shandonga znaša 1300 milijard dolarjev, kar ga uvršča na tretje mesto med kitajskimi provincami po višini BDP.

Srbija naj bi postala tudi del nove svilne poti

V Srbiji s pomočjo podjetij iz Shandonga izvajajo tudi vrsto infrastrukturnih projektov, kot so avtoceste in železnice. Načrtujejo tudi vzpostavitev skupnega centra China Railway Expressa (CRE), mednarodne železniške storitve, ki povezuje Kitajsko z Evropo in je del kitajske globalne investicijske pobude Pas in pot, znane tudi kot nova svilna pot.

Vzpostavitev centra bo po Nikčevićevih ocenah izboljšala zmogljivost logističnih storitev CRE in možnost skladiščenja blaga iz Kitajske, ki je namenjen v Evropo, Srbija pa bo postala pomembno logistično vozlišče v tem delu Evrope.