Stellantis v treh italijanskih mestih začasno ustavlja tovarne

Novice Forbes Slovenija 16. oktobra, 2024 18.42
featured image

Proizvajalec avtomobilov Stellantis bo stroje ustavil v italijanskih tovarnah v Pomigliano D'Arco, Termoli in Pratola Serra.

16. oktobra, 2024 18.42

Kot danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je Stellantis svojo namero o ustavitvi tovarn že sporočil sindikatom. Proizvodnja bo ustavljena novembra, in sicer več dni. “Ti ukrepi so nujni za prilagoditev proizvodnje trenutnim razmeram na trgu in za zagotovitev učinkovitega upravljanja z viri,” so zapisali v avtomobilskem velikanu, poroča STA.

Iz skupine so danes sporočili tudi, da so v obdobju med julijem in septembrom prodali le 1,15 milijona avtomobilov, kar je okoli petino manj kot v enakem obdobju lani, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Posebej je upadla prodaja na njihovem najbolj donosnem in pomembnem trgu Severne Amerike. Tam so v obravnavanem obdobju prodali 299.000 vozil. Gre za 36-odstoten medletni padec. V Evropi je prodaja na medletni ravni nazadovala za 17 odstotkov na 496.000 avtomobilov.

Kadrovske spremembe

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares zdaj načrtuje intenzivne ukrepe za zmanjšanje zalog pri njihovih trgovcih v ZDA, tako da bi imeli ti do konca leta za prodajo največ 330.000 Stellantisovih vozil. Tavares je sicer že v torek omenjal možnost, da bodo morda zaradi konkurence s Kitajske zapreti katero od tovarn.

Stellantis je zaradi nastalih razmer že izvedel tudi kadrovske spremembe: glavno finančno direktorico Natalie Knight je zamenjal Doug Ostermann. Tavares ima medtem mandat do začetka leta 2026, a se, kot navaja dpa, že išče tudi njegovega naslednika, dodaja STA.