Slovenija bi z Nemci razvijala rešitve za strateško suverenost in avtonomijo

Novice Forbes Slovenija 26. julija, 2024 15.34
featured image

Nemški minister za digitalne zadeve in promet Volker Wissing je na obisku v Sloveniji. Srečal se je z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, s katero sta med drugim spregovorila o sodelovanju med državama na področju polprevodnikov in umetne inteligence.

26. julija, 2024 15.34

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je v Ljubljani srečala z nemškim ministrom za digitalizacijo in promet Volkerjem Wissingom. Tega sicer na delovnem obisku v Sloveniji gosti ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, s katero bosta preverila aktualno stanje na področju prometa in infrastrukturnih projektov ter sodelovanja med državama, poroča STA.

Stojmenova Duh in Wissing sta na srečanju spregovorila o sodelovanju med Slovenijo in Nemčijo na področju polprevodnikov in superračunalništva, umetni inteligenci in kompetenčnih centrih, uresničevanju evropske zakonodaje ter digitalne politike EU, ter potrebah Evrope po digitalni infrastrukturi in digitalni preobrazbi gospodarstva, so po srečanju sporočili iz ministrstva za digitalno preobrazbo.

Kakšne načrte je predstavila ministrica

STA piše, da je ministrica nemškemu kolegu predstavila aktivnosti in načrte Slovenije na področju umetne inteligence. Med drugim je izpostavila pomembnost etične uporabe te tehnologije ter sodelovanje z Unescom, ki na globalni ravni skrbi, da države članice uresničujejo načela iz priporočil o etični uporabi umetne inteligence. Pri tem je ministrica izpostavila tudi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom Unesca, ki deluje v Ljubljani.

Glede polprevodnikov je ministrica predstavila razpis za vzpostavitev nacionalnega kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije. Izpostavila pa je tudi dobro pokritost države z omrežjem 5G.

Nemčija s podobnimi cilji kot Slovenija

Nemčija ima na področju digitalizacije podobne cilje in izzive kot Slovenija. Kot je pojasnil Wissing, izvajajo veliko aktivnosti v okviru osveščanja prebivalcev o uporabi in koristi novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, prav tako vzpostavljajo smernice za uporabo novih tehnologij v državni upravi.

Imajo vzpostavljen nacionalni center za raziskave na področju umetne inteligence, v načrtu pa imajo postavitev centrov odličnosti. Prav tako so povečali naložbe v sisteme umetne inteligence, zato se je število zagonskih podjetij na tem področju precej povečalo.

Potrebno naj bi bilo sodelovanje med državama

Sogovornika sta se po navedbah STA strinjala, da je potrebo okrepiti sodelovanje med državama, saj je v okviru EU potrebno razvijati evropske rešitve, da zagotovimo njeno strateško suverenost in avtonomijo. Dogovorila sta se za izmenjavo dobrih praks in konkretnih rešitev glede razvoja novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, inovativnosti, infrastrukture, digitalnih storitev, polprevodnikov in izvajanja evropske zakonodaje, so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so spomnili, da ministrstvo že sodeluje z Bavarsko na področju podatkov in računalniškega oblaka, v pripravi so še sodelovanja na področju raziskovanja robotike, umetne inteligence in Industrije 4.0, krepitve digitalnih kompetenc in digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti.