Slovenec na kavi sredi Ljubljane srečal direktorja Appla

Novice Marko Rabuza 4. septembra, 2024 13.34
featured image

Slovenijo je obiskal glavni izvršni direktor Appla Tim Cook. Kakšen je bil namen obiska, ni znano, očitno pa je prestolnico obiskal zasebno.

4. septembra, 2024 13.34

V ponedeljek zvečer je na družbenem omrežju X zakrožila fotografija glavnega izvršnega direktorja Appla Tima Cooka v eni od ljubljanskih kavarn. Sliko je objavil uporabnik na X in zapisal: “Ko v svoji mali državi v naključni kavarni naletite na Tima Cooka.”

Namen obiska prvega moža najvrednejšega podjetja na svetu Slovenije očitno ni bil uraden, saj se Cook ni sestal s predstavniki ministrstev, prav tako o njegovem prihodu niso bili obveščeni v Turizmu Ljubljana.

Apple se je v povezavi s Slovenijo v zadnjih mesecih omenjal predvsem zaradi napovedi, da bo na njegovih pametnih telefonih iPhone po novem na voljo tudi slovenski vmesnik. To se bo zgodilo z novo različico mobilnega sistema iOS 18.

Za uvedbo slovenskega jezika so si močno prizadevali na ministrstvu za kulturo, kjer so spomladi sprejeli prenovljen zakon o javni rabi slovenščine, v zadnjem letu pa so prenovljeno zakonodajo v Bruslju predstavili tudi predstavnikom Appla. Prav ameriška korporacija je bila prva, ki je sledila zahtevi prenovljenega zakona in uvedla slovenski jezik. Na ministrstvu so sicer odgovorili, da Cooka v preteklih dneh ni bilo pri njih. Prav tako se ni srečal s predstavniki ministrstva za gospodarstvo oziroma ministrstva za digitalno preobrazbo.

Uradnih informacij, kaj je bil namen obiska prvega moža Appla v Sloveniji, tako ni. V kavarni Stow, ki deluje v okviru Mestnega muzeja v neposredni bližini Križank, so potrdili, da je včeraj Cook bil njihov gost.

Pred dnevi v Benetkah, kmalu glavni dogodek leta

Cook se že zadnjih nekaj dni zadržuje v okolici Slovenije. Pred dnevi se je udeležil mednarodnega festivala v Benetkah, kjer je skupaj z ekipo promoviral novo serijo Disclamer, ki jo bodo predvajali na Applovi platformi za pretočne vsebine Apple TV+, opazili pa so ga tudi na Dunaju.

Pred Applom je sicer glavni dogodek leta – 9. septembra bodo predstavili novo serijo pametnih telefonov iPhone, ki bodo prvič podpirali uporabo umetne inteligence. Dogodek so poimenovali To je čas žarenja (ang. It’s Glowtime), kar naj bi se nanašalo prav na umetno inteligenco v iPhonih.